MEGRÁZÓ ALKOTÁS

2018.05.08. 14:08

Azokra emlékeztet a 62-es úton, akik elindultak, de soha nem értek haza

Fejér megyében 13 óránként történik személyi sérüléses közúti baleset, és 12 naponta ezek halálos áldozatokkal is járnak. Rájuk emlékezik Kocsis Balázs szobrászművész megrázó alkotása, melyet kedden délelőtt avattak a 62-es főút mentén. Az emlékhelyet egy 1977-es tragikus baleset helyszínén állították fel.

S. Töttő Rita

A kedden avatott Fejér Megyei Közúti Baleseti Emlékhely, középpontjában Kocsis Balázsszobrászművész sokatmondó műalkotásával a 62. számú főút 38. kilométerkövénél található. Az emlékhely helyszínéül egy 1977. április 30-án bekövetkezett közúti baleset szolgál, melyben egy tehergépkocsi és egy autóbusz ütközött. A baleset során négy végzős tanárképzős főiskolás hunyt el, akiknek hozzátartozói már korábban emléktáblát avattak a helyszínen.

Fotós: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Az 1977-es balesetben elhunytak személyes tragédiája és kettétört élete, a hozzátartozók mélységes fájdalma, a 62-es főút mentén felállított emlékhely formájában emlékeztet a közúti közlekedés veszélyeire, a szabályok betartásának fontosságára, a balesetmegelőzés jelentőségére – mondta el az avatóünnepség résztvevőinek Vörös Ferenc rendőr ezredes, a Fejér Megyei Balesetmegelőzési Bizottság elnöke, majd hozzátette:

Az új emlékhelyet Kocsis Balázs szobrászművész és Varga Péter megyei rendőrfőkapitány leplezte le
Fotós: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

– Fejér megye a kelet-közép európai közúthálózat fókuszában a maga négy autópályájával, tíz főútjával, Duna-hídjával megkerülhetetlen, akár a belföldi, akár a nemzetközi tranzitforgalom részéről. De történelme, természeti adottságai, kulturális programjai is jelentős számú közúton érkező látogatót vonzanak, gazdasági potenciája pedig jelentős logisztikai célforgalmat generál. Fejér megye közúthálózatán naponta 220 ezer jármű halad át, ami egy 900 kilométeres, Székesfehérvártól Milánóig kígyózó összefüggő járműoszlopnak felel meg. Ekkora forgalom zavartalan és eseménymentes levezénylésének feltétele a jól szervezett, biztonságos közlekedési infrastruktúra, a támogató jellegű, hatékony hatósági ellenőrzési rendszer, a célirányos, időszerű kommunikáció és az aktív balesetmegelőzési tevékenység. Ám ehhez kell a közlekedésben résztvevők felkészült, jogkövető és felelős viselkedése is!

Fotós: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke, egyben a Fejér Megyei Balesetmegelőzési Bizottság társadalmi társelnöke pedig így fogalmazott: Kocsis Balázs alkotásával – melyet Spányi Antalmegyéspüspök szentelt meg – olyan emlékhely született, amely valamennyi közúti baleset áldozatára emlékezik. Ahol a családtagok, barátok, ismerősök is le tudják róni kegyeletüket és emlékezhetnek a közúton életüket vesztett szerettükre. Azokra, akik elindultak, de soha nem értek haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában