Élénkülni látszik

2018.03.16. 11:30

Zsong már a piac, szinte megpezsdül az ember vére

Tegyük a kezünket a szívünkre: bárhová vessen is jó sorsunk, a piacokat végigjárni, sőt, csak úgy lődörögni, vásárlás nélkül is élvezetes. A dél-olaszországi harsány halas piac, a prágai óvár tövében nyüzsgő zsibvásár, a józsefvárosi ócskapiac kit ne ejtene rabul?

Jakab Klára

Bőséggel kínálják a piacon a hamvas puha barkát, ami már a húsvét üzenetét hordozza Fotó: HK

A mi piacunkra kiugorván is megpezsdül az ember vére, mi újdonságot kínálnak, mennyiért, s lehet-e alkudni rá? Nem igazi piac az, ahol nem lehet cseppecskét lejjebb srófolni az árat.

A tavaszváró időnek különöst sajátos hangulata van: belefáradva és belesápadva a ködös reggeleken azt lessük, elülnek-e már a fagyot hozó böjti szelek, szelídülnek-e a fuvallatok. A hét végére még visszaköszön a tél, de március 21-én hivatalosan is jelenése van a tavasznak. Ennek első jele, hogy találkoztam az idei első hamvas puha barkát bontó ággal, amit nem is annyira a lakás díszéül visznek haza az asszonyok, mint inkább az égiek előtti hódolatként, ősi rítusok mai maradványaként.

Bőséggel kínálják a piacon a hamvas puha barkát, ami már a húsvét üzenetét hordozza Fotó: HK

Virág, zöldség, házi tej

A virágokat árusítók – no és a balkonokon, erkélyeken virágosítók – mostanság már nem lazsálhatnak: mindenféle tavaszi munkának elérkezett az ideje. A hagymások ültetésén túl vannak, de még (pontosabban fogalmazva már) kaphatók cserépben előhajtatott jácintok, nárciszok. Ezek pedig vannak annyira kényesek, hogy piacra követeljék magukat. Áruk fajta, szín, méret tekintetében nagy szórást mutatnak. Mondanám, hogy a tavaszi piac a piros retekről, újhagymáról szól, de az üvegházak (és a délről érkező kamionok) ontják e zsenge frissességeket: mindenütt virítanak a csomósretek piros fejecskéi, s katonásan vigyázza azokat a fehér gyökerű, zöld szárú fiatal hagyma. 100-150 forintot kérnek egy csomóért, mi ez ahhoz képest, hogy a tavasz illúzióját visszük haza? Néhol már tormát is árulnak, 500-700 forint kilója, nem is gondolnánk, hogy a bumfordi gyökérnek a homokban jó erősre érett az aromája a télen. (Csak kezdjék el reszelni, megkönnyezik!) Az újhagyma és a retek persze csak melléklete a lényegnek, egy ízes fűszeres körözöttnek, vagy – maradjunk a tavasz élvezeteinél – a juhtúrónál. Szerencsénkre már sajtokat, túrókat, házi tejet és tejfölt is lehet kapni a piacon. Kóstolással eldönthetjük, hogy a juhtúró – amit itt-ott brindzának, gomolyának hívnak – megbízható helyről származik-e, ez esetben kövérnek, szinte vajasnak fogjuk találni, savából-borsából mi sem hiányzik, mégsem erős, lévén, hogy a gyengeség a megkívánt legnagyobb erénye. Egyedül az ára borsos: 2500 forint kilója, ám 10-20 deka bőséges egy evésre.

Csalogató füstölt áru

A standok felhozatala egyébként a szokásos, már ami a krumpli, zöldség, hagyma, alma kínálatát illeti, bár meg kell jegyeznünk, hogy a kofák közül többen élnek a négynapos ünnep kínálta lehetőséggel, s pihennek. Akik árulnak, pusztán emiatt nem verték föl az árakat, amint az a táblázatunkból is böngészhető.

Ugyanakkor roppant mód élénkül a túlsó fertály forgalma, de nem a borozók csalogatják sikerrel a szó szerint fogyasztókat, hanem a füstöltségek. Az előrelátó asszonyok már ilyentájt kiszemelik a csülköt, sonkát, tarját, frikádót, miegymást, de mert hiány e portékákból – húsvét ide vagy oda – nem várható, az erről szóló jelentést későbbre halasztjuk. Csak mértékletesen, nehogy megülje a gyomrunkat…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában