Tavasz helyett havazás

2018.02.28. 07:00

Az idei tél leghidegebb napjai, jelentős csapadékkal

Az időjárás mostanáig kíméletes volt hozzánk ebben az évszakban, a tél első igazi támadását éljük ezekben a napokban. Kemény mínuszok, hófúvások, havazás, csúszós utak, járdák…

duol.hu

Több munkagéppel takarították tegnap a város útjait, utcáit a DVG Zrt. munkatársai Fotók: HK

A Magyar Közút kommunikációs osztályvezetőjétől, Pécsi Norbert Sándortól megtudtuk kedden kora délután, hogy Fejér megyét érintően fennakadásról nem kaptak bejelentést. A reggeli órákban a 62-es számú főúton, az M6-os autópálya és a perkátai körforgalom között kismértékű hóátfúvást okozott a szél. A nap folyamán és a preventíven kiszórt só felolvasztotta a havat, valamint csillapodott a szél, így leginkább sónedvesek, vizesek a mellékutak, valamint foltokban latyakosak. Délután is szórták az utakat, hiszen a csapadék nem szűnt meg teljesen. Továbbá a korábbi hófúvásos, illetve a latyakos szakaszokon ekézték a burkolatra visszajutott havat.

Téli útviszonyok. Az országban több útszakaszt is időlegesen lezártak kedden. Dunaújvárosban és térségében, ha kisebb fennakadásokkal
is, de minden út járható volt. Ma és holnap újabb havazásra kell felkészülniük a közlekedőknek
Fotók: HK

 

Az előrejelzések alapján a havazás és a nagyobb erejű széllökések szerdán délutántól csillapodhatnak, ezért a Magyar Közút továbbra is arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek, és csak megfelelő mintázatú, profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak, és érdemes még az utazás előtt tájékozódniuk!

Több munkagéppel takarították tegnap a város útjait, utcáit a DVG Zrt. munkatársai Fotók: HK

– Kedden az időjárás alaposan feladta a leckét. A szokatlan hideg és az erős szél is nehezítette a hó- és síkosságmentesítési munkákat. A négy hókotró mellett további két nagy teljesítményű, hóekével felszerelt jármű is takarította Dunaújváros útjait. Emellett több kisebb gép tisztította a járdákat, köztereket. A havazás kezdetétől több mint ötven gép dolgozott a városban. Mivel a prognózis további csapadékot ígér, így teljes készültségben folytatjuk tovább a munkát – mondta el lapunknak Iván László, a DVG Zrt. szolgáltatási ágazatának csoportvezetője.

Még a kutyusok is téli ruhát kaptak a nagy hideg miatt

Pruzsina Alice, a Közép-Nyugatdunántúli Közle­kedési Központ (KNYKK) szóvivője lapunknak azt mondta: kedden reggel fenn­akadás nélkül elindultak a helyi, helyközi és távolsági járatok, annak is köszönhetően, hogy hétfőn este bevezették a fagyszolgálatot: éjszaka járatták a buszok motorjait, hogy le ne fagyjanak indulásra. Jelentős késés nem volt a

KNYKK területén, a forgalom lassulásából adódtak pár perces csúszások.

A meteorológia keddig hasonló időt ígér: csekély enyhülés, többszöri havazás, szerdán hózápor. A leghidegebb csütörtökön hajnalban várható: mínusz 13 Celsius-fok, kedden már 0, 4 fok lesz.

Az autósokat is próbára teszi a zord téli időjárás

Vörös kód riasztást adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szombaton déltől az extrém hideg miatt. Czibere Károly elmondta: a vörös kód eljárásrendje szerint a hajléktalanokat segítő szervezetek mellett szükség esetén a bentlakásos intézményeknek is meg kell nyitniuk kapuikat a rászorulók előtt. A befogadóintézmények, a diszpécserközpontok és az utcai szociális munkások is felkészültek a riasztással járó feladatokra. Czibere Károly arra kéri a lakosságot, hogy a következő napokban fokozottan figyeljenek oda az utcán kihűléssel fenyegetett és az otthonukban egyedül élő idős emberekre egyaránt, és szükség esetén hívjanak nekik segítséget. A riasztás várhatóan a hét végéig lesz érvényben, az időjárás függvényében.

Segítsük egymást! Ha bármilyen információja van a jelenlegi útviszonyokról, küldje el nekünk a [email protected] címre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában