vallás

2018.02.14. 13:00

Dunaújvárosiak a metropolita városban

Akár nálunk is felépülhet az ortodox monostor: ezer éve már itt állt Szent Pantaleimonról elnevezett elődje.

Pekarek János

Őexcellenciája Arsenios Kardamakis ausztriai metropolita, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus magyarországi és közép-európai ortodox exarchája tegnap városunkban járt, eleget téve a helyi közösség meghívásának. A látogatás különleges oka volt, hogy egykor itt, Dunapentelén állt elődei Szent Pantaleimonról elnevezett monostora.

Őexcellenciáját a városházán fogadta Szepesi Attila alpolgármester, akivel ismerkedő megbeszélést folytatott. Az ausztriai metropolita ezután a Szilágyi Erzsébet úti evangélikus templomba látogatott, ahol Stermeczki András evangélikus lelkész mutatta meg neki a rendszerváltás után épült egyházi komplexumot.

Őexcellenciája megismerkedett Dunaújváros nevezetességeivel is. A városnéző látogatásra elkísérte az evangélikus lelkészen kívül többek között Braun Ervin, a baptista egyház helyi gondnoka, Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója, Szabó Tamás, a Pentele Hagyományőrző Egyesület elnöke, a Pentele Baráti Kör alapítója, Németh Zoltán, a Pentele bizottság tagja és Szentirmai Róbert, a beloianniszi ortodox parókus.

Stermeczki András lelkész mutatta meg az evangélikus templomot a balján álló metropolitának és kíséretének Fotó: HK

Arsenios Kardamakis metropolitát elsősorban a Szalki-­szigeten mintegy ezer évvel ezelőtt állott ortodox Szent Pantaleimon-kolostor története és feltételezett helyszíne érdekelte, ahová az ortodox egyház minden nyáron zarándoklatot szervez Beloianniszból.

Megtekintette a város határában álló, meglehetősen leromlott állapotban lévő Sigray-kastélyt is. Megismerkedett a városépítés történetével, a település gazdasági jelentőségével, Pentele múltjával, az itt lakók életével.

Ahogyan azt Szentirmai Róbert beloianniszi parókustól megtudtuk, őexcellenciája igen nagyra értékelte, hogy ezer évvel ezelőtti hittestvéreinek sorsát olyan kitartóan kutatják a Pentele Hagyományőrző Egyesület tagjai, s a kolostorról még tudományos konferenciát is rendeztek. A metropolita nagyon örült annak, hogy látogatása kedvező fogadtatásra talált Dunaújvárosban.

A parókus elmondta: az ortodox egyház és az ausztriai metropolita szándéka, hogy Magyarországon ortodox monostort építsenek a közeljövőben. Ennek kérdésében teljesen nyitottak, nem zárkóznak el az elől sem, hogy a monostor akár itt, Dunaújvárosban épüljön fel, de egyelőre az ismerkedő tárgyalások zajlanak, a részletekről, a helyszínről, az időpontról, a monostor méreteiről és külsejéről még korai lenne bármit mondani.

Szabó Tamás, a helytörténet kutatója lapunknak megjegyezte, hogy külön szeretnék felhívni a metropolita figyelmét a Sigray-kastélyra, amely a kellő felújítás után minden bizonnyal megfelelne az ortodox monostor céljaira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában