tervekről a közmeghallgatáson

2018.02.07. 09:00

Fejlődni akar Kisapostag, ehhez igazították a 2018-as terveket

Február 5-én, hétfőn mintegy harminc érdeklődőnek tartotta Kisapostag önkormányzata a település rendes, évi falugyűlését. Lakossági kérdésekben utak, felszíni vizek, közlekedési és szemételhelyezési gondok megoldásának közös keresése mellett a kulturális feladatokért, lakosságmegtartó programokért kapott dicséretet az önkormányzat.

Horváth László

Annus László a helyi problémák felvetése mellett kulturális feladatellátásban dicsérte az önkormányzatot és a gazdálkodást

Az előírásoknak megfelelően, nyílt testületi ülésen tárgyalták a 2017-es esztendő eredményeit, valamint a 2018. évre várható gazdálkodási és pályázati elképzeléseket.

A felvezető előadásban a község polgármestere, Nagy Attila a pénzügyi helyzetet vetítette ki a jelenlévőknek, amelyben elhangzott, hogy jóval kevesebb állami támogatás jutott a településnek. Jó hír, hogy az iparűzési adókat a várakozást meghaladóan tudták a falu javára fordítani. Ezután a 2017-es feladatok teljesüléséről beszélt a községvezető. Ivóvízminőség-javítás, vízgerinccsere, több utca felszíni vízelvezetési problémájának rendezése, játszóterek, parkok kialakítása, felújítása, bölcsődei projekt előkészítése, közvilágítás kiépítése a Petőfi u.–Duna sor útvonalon és közterületi kukák beszerzése szerepelt az összeállításban. Nagy Attila kiemelte, a kitűzött célok közül csak a lakópark kialakításának előkészítése nem realizálódott. Szintén nagy hangsúlyt kapott a tavaly bevezetett, fiatalokat célzó letelepedési támogatás. 2017-ben öten vehettek fel 400 ezer forintot. Az idén négyen részesülhetnek támogatásban.

 

Nagy Attila, Kisapostag polgármestere eredményes 2017-ről és reményteli
2018-ról tájékoztatta a falu lakosságát Fotók: HL

 

A pénzügyekre visszatérve 2018-ban 120 millió forintot meghaladó kerettel terveztek gazdálkodni, ami a folyamatban lévő pályázatokkal az év közepére elérheti a 300 milliót is. Örömteli fejlemény, hogy március 19-én megnyithatja kapuit a minibölcsőde. Sajnos a normatív támogatás 25 milliós csökkenése miatt a bölcsőde építése 2019-re csúszik. Őszre elkészülhet a Dunaújváros–Kisapostag kerékpárút. Nem nyert a régi óvoda felújítása tavaly, de most érkezett a jelzés, amely szerint feldolgozás alatt van a kérelem. Folytatódik a Vágáshuta park rendezése, fejlesztése. Vizesblokkot, kerékpárjavítót és turisztikai információs pontot is kap a terület. Jó a visszajelzés a LED világítással kapcsolatban. Beadott pályázatokban a külterületi utak karbantartása, traktorbeszerzés, belső útfelújítás, a hivatal energetikai korszerűsítése, EFOP, TOP programok, zártkerti területek fejlesztése és alternatív energiaforrás kiépítése ad majd munkát az idei esztendőben – sorolta a 2018-as teendőket Nagy Attila polgármester. A lakossági hozzászólásokban az elmaradhatatlan útfelújítások, felszíni vízelvezetések, közlekedési szabályszegések – benne a száguldozás a falu utcáin, szemét­elhelyezés és egyéb, a lakosságot közvetlenül érintő kérdésekre várták a válaszokat a kisapostagiak.

Annus László a helyi problémák felvetése mellett kulturális feladatellátásban dicsérte az önkormányzatot
és a gazdálkodást

Volt, aki nem csak a problémákat vette észre, de az eredményeknek is hangot adott. Az önkormányzat kulturális programokban folytatott tevékenységét dicsérte, amellyel többen egyetértettek. Hammer István pedig a közúti száguldozás megfékezése érdekében felajánlotta a fekvőrend­őr és sebességkorlátozó tábla megfinanszírozását, csak enyhítsék a testi épséget veszélyeztető állapotot. Végül a kisapostagi falufórum sok tapasztalat- és információcserével zárult, amelynek egyformán nyertese lehet majd az önkormányzat és a lakosság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában