A rendőri szakma csúcsát jelenti

2018.02.19. 07:00

Ők már a testület új generációjához tartozó dunaújvárosi körzeti megbízottak

Határozottan jó benyomásokat szereztünk a város újonnan kinevezett rendőrségi körzeti megbízottjairól.

Pekarek János

A körzeti megbízottak (első sor, balról): Ongai Gábor, Kiss Piusz, Szabó János, Szabó Nikolett, Szabó Szabolcs. Hátsó sor: Gömöri Pál, Boros János, Polák Norbert, Suszter Tamás alezredes rendőrkapitány. Király Balázs igazoltan volt távol Fotó: Zsedrovits Enikő

Kulturáltak, jó fellépésűek, határozottak

Ezek az első benyomásaim a dunaújvárosi körzeti megbízott rendőrökről.

A rendőrviccek által sugallt kép már régóta nem érvényes, de most látni igazán, milyen kár, hogy a viccek helyét nem foglalta el más, pontosabb és igazabb vélemény.

Ami pedig ritka jó képet alakít ki a városi közgyűlésen a minap bemutatkozott körzeti megbízottakról, az az, hogy egy csapatot alkotnak! Jó és fiatal csapatot.

Polák Norbert, a Barátság városrész megbízottja például 32 éves, de már 2007 óta rendőr. Vallja, mint legtöbb kollégája, hogy a körzeti megbízottnak univerzálisnak kell lennie, minden rendőri munkához értenie szükséges, ezenkívül kellő beleérző képességgel és jó kapcsolatteremtő készséggel is rendelkeznie kell.

Úgy látja, hogy munkahelye, a Barátság városrész csendes, nyugodt környék, ahol nagy problémák nincsenek, egy-két olyan apróbb ügyben kellett csak intézkednie eddig, mint szabálytalan parkolás. Ám tapasztalja, hogy a rend­őr rendszeres feltűnésének az utcán micsoda hatása van: a Barátság városrész jórészt idős lakói mosolyogva és megelégedetten fogadták őt.

A körzeti megbízottak (első sor, balról): Ongai Gábor, Kiss Piusz, Szabó János, Szabó Nikolett, Szabó Szabolcs. Hátsó sor: Gömöri Pál, Boros
János, Polák Norbert, Suszter Tamás alezredes rendőrkapitány. Király Balázs igazoltan volt távol
Fotó: Zsedrovits Enikő

 

Szabó Nikolett a vasút körzeti megbízottja lett, korábban járőrként szolgált. 2004-től kezdve rendőr, és legfontosabb feladatának a vasútállomás rendjének fenntartását tartja. Kevesen tudják, engem is meglepetésként ért, hogy az állomás várótermében érvényes jegy nélkül huzamosabb ideig tartózkodni tilos. Mivel pedig közel a hajléktalanszálló, és annak lakói gyakran melegedőként használják a várócsarnokot, ráadásul a büfében alkoholt is árusítanak, s ez nem feltétlenül a rend melegágya… Már járőrként is gyakran megfordult a vasút­állomáson és volt alkalma tapasztalni, hogy a rendbontás megelőzéséhez sokszor már az is elég, ha mindenki látja, hogy a rendőr határozott és következetes.

Érdekes véletlen, hogy a csoportparancsnokkal együtt nyolc körzeti megbízott között három Szabó vezetéknevű is van, de nem rokonok.

Szabó Szabolcs a nyírségi Fehérgyarmaton született, Mátészalkán élt, Budapesten, a XIII. kerületben, majd nagykarácsonyi körzeti megbízottként szolgált. Utóbbi helyet csendes, zárt közösségként jellemzi. Ő lett most a Béke városrész megbízottja: szerinte ez a negyed is csendes, nyugodt környék, ahol nincsenek nagy problémák.

Szabó János is nyírségi: Nyíradonyban született, 2011-ben lett rendőr, Pest megyében, Érden. Volt járőr, majd szabálysértési előadó, 2015-től szolgál Dunaújvárosban, ahová a szakmai előrelépés miatt kérte magát: itt körzeti megbízott lehet! Férfiasnak, vonzónak, ugyanakkor kihívásokkal telinek tartja ezt a beosztást, s minden bizonnyal része is lesz ebben, mivel az övé a legnagyobb körzet: Újtelep, Pentele, Táborállás. Ő akár egy személyben is bizonyíthatná, mennyire átalakult a modern rendőrség: művelődésszervezőként végzett a nyíregyházi főiskolán, és sokáig dolgozott otthon a család mezőgazdasági vállalkozásában is.

Boros János a Kertvárosban képviseli a rendőrséget: a magabiztosságot és nyugalmat sugárzó fiatalember úgy jellemzi a városrész biztonsági helyzetét, hogy az: ellentmondásos. Ebből is látszik, hogy az új körzeti megbízott egyben kiváló diplomáciai érzékkel rendelkezik. 2011. január elsejétől rendőr, a mostani körzetével szomszédos Béke városrészben, a Tavasz utcában cseperedett, és az a hitvallása, hogy minden problémát meg lehet oldani. Tapasztalt ember: szolgált a főváros VII. kerületében és a készenléti rendőrségnél is.

Kiss Piusz a legidősebb a csoportban: negyvenkét éves, ő már volt körzeti megbízott a Római városrészben, ahova mostani beosztása is szólítja – és ahol maga is lakik. Visszahúzta oda szíve, Nagyvenyimről, ahol eddig dolgozott körzeti megbízottként: azt mondja, ő mégiscsak városi gyerek… A körzeti munkát nagyon sokrétűnek tartja, tetszik neki benne a kapcsolattartás a különböző hatóságokkal, és emellett iskolarendőr is.

Gömöri Pál a körzeti megbízottak csoportparancsnoka a dunaújvárosi rendőrkapitányságon. 2000-től szolgál, volt járőr és körzeti megbízott is, a Kertvárosban. A rendőri szakmában kifejezetten elismert beosztásnak tartja a körzetiek munkáját, hiszen minden szakterületen megfelelő képzettséggel kell rendelkezniük az itt dolgozóknak, a közlekedési esetektől kezdve a bűn­ügyekig. Úgy fogalmaz: nem panaszkodhat egyik beosztottjára sem, fegyelmezettek, felkészültek, emberileg is jól helytállnak, jó néhányukkal közeli barátságot ápol.

Ongai Gábor őrnagy a körzeti megbízotti alosztály vezetője: ebben a beosztásban szolgált már az édesapja is a dunaújvárosi kapitányságon. Saját magát nem hagyományos vezetőnek jellemzi: úgy tartja, hogy nem kell feltétlenül belenyúlnia beosztottjai munkájába, életébe, inkább hagyni kell őket dolgozni. Nagyon fontos, hogy a lakók, különösen az öregek rendszeresen lássák a körzeti megbízottakat, ebben a vidéki kmb-seknek óriási fórja van a városiakkal szemben, mondja, s ő csak tudja, mit beszél, hiszen nyolc évig volt járőr. Nem is volt soha más munkája, nem is akart volna mást: már óvodás korától rendőr szeretett volna lenni. Szakmai álláspontja: nem alá-fölé rendeltségi viszonyban kell állnia beosztottaival, hanem munkatársakként kell kezelnie őket – különben az irodából vajmi keveset tehetne azért, hogy a körzeti megbízottak valóban elvégezzék feladataikat.

S még egy mondat tőle: a körzeti megbízott valójában a rendőrség arca!

Ide kattintva megtalálható elérhetőségük is a könnyebb kapcsolatfelvétel érdekében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában