2018.02.12. 17:30
Újra döntőben a földvári cukrász a Magyarország tortája címért – frissítve
Újra a legjobbak között a dunaföldvári cukrászmester, Tóth Norbert tortája a Magyarország tortája versenyen.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete február 9-én a Sirha Budapest kiállítás szakmai programján tartotta meg a tizenkettedik alkalommal meghirdetett Magyarország tortája pályázat döntőseinek kiválasztását.
A kezdeményezés évről évre egyre népszerűbb, egyre több cukrászda verseng a címért. Idén 28 torta érkezett, ezek közül hat jutott a döntőbe.
Tóth Norbert, a földvári Tóth Cukrászda mestercukrásza a tavalyi ingyom-bingyom torta után most a szimpla elnevezésű tortájával lett döntős. A kávé és a csokoládé harmonikus kombinációjából született meg a szimpla. Mint a mestercukrász elmondta, a Magyarországon népszerű kávéra utal az elnevezés. (Kérek egy szimplát! – hangzott az ötvenes évektől a presszógépek elterjedése után.) A torta ízvilágában a kávé lágy zamata keveredik az alapízt felerősítő csokoládéval, tejszínnel. A malátás-kávés alapra ropogós kakaós praliné és kávés-tejcsokoládés mousse került, s mindezt fehércsokis bevonattal, kávés-fehércsokis díszítéssel tette izgalmassá.
Tóth Norberten kívül Komáromból Sztaracsek Ádám két tortával (a komáromi kisleánnyal és Hunyadi gesztenyéssel), a nagykőrösi Marsa Éva Heléna a velemi vaníliás gesztenyetortával és a balatonfüredi Bergmann Nándor hamvas szilvatortájával verseng majd a továbbiakban. A háromfordulós megmérettetés második körében a zsűri újrakóstolja a döntős tortákat, és készítőikkel konzultálva javaslatot is tesz az esetleges módosításra. Az államalapító Szent István ünnepének köszöntésére elindított pályázat győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először Magyarország tortáját. Kérünk egy szimplát!