A ritka hölgyestike lelőhelye: a kocsma

2018.01.13. 10:00

A múlt esztendő jeles eseményei a természetben

Ismét eltelt egy év, így idén is megvonjuk természetbéli működésünk mérlegét. Jelentjük, a természet nem változott, mi sem okosodtunk, csak öregedtünk. Szorgalmasan látogattunk erdőt-mezőt, aminek most a vidám oldalát szeretnénk bemutatni.

IFJ. VASUTA GÁBOR - MOLNÁR PÉTER

A színes békaszőlő élőhelye

Amikor valami nem úgy néz ki, mint szeretnénk

Sümeg mögött, a lápi nyúlfarkfüves után van egy teljességgel rosszarcú bányagödör, amiből ráadásul még folyik is a víz, úgyhogy ha meg akarjuk szemlélni ezt a nagyobb lavórnyi tavacskát, meg kell kerülni érte a fél Dunántúlt.

Erre a megkerülésre általában akkor szokott sor kerülni, amikor a vizes fű már legalább ágyékig ér, már csak a feeling kedvéért.

Az említett rosszarcú gödörben egyébként a színes békaszőlő egyik látványos hazai állományának kellene tartózkodnia, ehelyett bármilyen időben mentünk, néhány bánatosan lebegő, mohotkás levélen kívül nem szoktunk volt mást látni.

A színes békaszőlő élőhelye

Na nem úgy most! Kémeink jelentették, hogy a színeslevelű békaszőlő, mint fajtájának hínárkülönce, kint tartózkodik az iszapfelszínen, és a szép időben csodára piroslanak a levelei. Két nap múlva rohantunk is a gödörhöz, természetesen a csapadékosra forduló idő miatt újólagosan a deréki érő vizes fűben, mire a következő látvány fogadott: a bánatosan mohotkás levelek ezúttal a parton rothadoztak. No, mindegy, most már fényképezünk, akármi is történik.

Akármi nem történt, csak annyi, hogy a finom, krémes állagú agyagon első lépésre beszánkáztunk térdig a gödörbe, ahol rögtön oda is ragadtunk az aljzathoz. Így készítettünk néhány lehangoló képet, majd sáros disznó módjára távoztunk a helyszínről.

Lápi hízóka

Amikor valami úgy néz ki, mint szeretnénk, de mozog

Egy júliusi grillpartira alkonyat felé megérkezett egy nagy hőscincér is légi úton, mert nyilván, amikor keressük, soha nincs bejelentett lakhelyén, a legelő nagy tölgyfáin. Nos, ha itt van, annál jobb, van még negyed óra fényünk fényképezni. Barkácsoltunk neki egy fél méter hosszú természetes hátteret és ráraktuk a cincért. Egyszer, kétszer, háromszor… sokszor. A cincér ugyanis minden alkalommal kifutópályának használta a kéregdarabot, végigrohant rajta, majd igyekezett szárnyra kapni. Közben szorgalmasan készültek róla a cincér nélküli és elmosódott cincéres képek felváltva.

Majd valaki kitalálta, hogy ha a bogarat pár percre mélyhűtőbe tesszük, nyilván lassabban mászkál majd. A felvetés teljesen jó ötletnek tűnt, a hűtési időt viszont rosszul lőttük be, úgyhogy egy teljesen megfagyott cincért szedtünk ki. Melegítsük? Masszírozzuk? Végül a bogár lassan magához tért és szörnyű, görcsös mozdulatokkal elkezdett tántorogni a kérgen, úgyhogy ezúttal teljesen természetellenes, haláltusát idéző képek készültek. Ez megint nem jó, pihentetni kell őt, véltük és addig is felbontottunk néhány sört, elvégre mégiscsak kerti partin volnánk.

Úgy emlékszem, a rekreációs időt megint rosszul lőttük be, és amikor a második sör után megnéztük, mit csinál a bogarunk, annyit még konstatálhattunk, hogy a közben beálló sötétben diadalmasan szárnyra kap és halkan berregve elszáll a kert légteréből.

Alföldi botanikus a hegyekben

Bármennyire is hihetetlen, de a Hortobágyon is vannak érdekes növények, annak ellenére, hogy a felületes szemlélő csak sárga, kiégett füvet szokott látni a horizontig. Nos, az érdekes növények valahol a látóhatár mögötti csodában tanyáznak, amelyeket barátom számomra hihetetlen módon meg is talál, miután egy órát autóztunk a teljesen egyforma, minden tereppontot nélkülöző tájon, bár lehet, hogy körbe-körbe mentünk, hogy annál nagyobb legyen a rátalálás öröme. Ezt én nem tudom, mivel az út elejétől a végéig fogalmam sem volt, merre lehetünk. Mindenesetre a henye kunkor, a medúzafű és egyebek lefényképeztettek.

Színes békaszőlő

A viszontlátogatásra ez év május végén került sor. Barátom egy szerény ötvenes listával érkezett, amelynek néhány tagja már az 1800-as években kihalt a Bükkből, másokat pedig én magam is több mint tíz éve keresek. Ezzel együtt a mulatság pompásan sikerült. Felkúsztunk többek között a Jávor-hegyre, ahol menet közben ő az alföldi, én a hegyvidéki tüdőmet akartam kiköpni. Havasi iszalag, zöld fodorka, papucskosbor – lassan minden hegyvidéki különlegesség megkerült. Barátom lefelé is vitézül állta a sarat, esett-kelt, esett-kelt azon a terepen, amit én a lejtő és a szakadék közötti átmenetnek jellemeznék, de végül teljesen egyben leérkeztünk az ómassai kocsmához, szívében mégis némi hiányérzettel, mivel a hölgyestike, ami egyébként nem akkora ritkaság, aznap nem mutatkozott. Leültünk a söröző teraszára, ahol az asztalok vázáiban vadvirágcsokrok voltak, és amelyeket egyre kerekebb szemmel figyeltem, mivel javarészt a keresett virágokból álltak. Így végül barátom, akinek precizitását mindig is csodáltam, elővette jegyzetfüzetét, és utolsó tételként beírhatta: hölgyestike-lelőhely: kocsma.

Boldogasszony papucsa

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában