művészeti kiadás

2018.01.22. 13:52

Akikre Dunaújváros büszke lehet

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. E jeles alkalomból összegyűjtöttünk néhány különleges helyi alkotót, művészt, aki sokat tett a magyar kultúráért.

Fodor Tímea

Nagy Ervin a Kincsem című filmben

Auksz Éva dunaújvárosi születésű színésznő, 1998-ban az év musical énekesnőjének választották.

Balogh Máté Dunaújvárosban nőtt fel, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója. : Artisjus-díjban részesítették 2015-ben, Az Év Junior Komolyzenei Alkotója kategóriában.

Bernáth Zsolt első amatőr filmjét 1985-ben, 12 éves korában készítette el Szentkuti Tamással, későbbi állandó alkotótársával közösen. A Stockholmi Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a Legjobb Ifjúsági Film díját a Sherlock Holmes nevében című alkotásával.

Birkás István Munkácsy Mihály-díjas helyi festőművész, 1969 óta élt Dunaújvárosban. Január 21-én hunyt el.

Birkás István

Dolák-Saly Róbert bár Győrött született, élt városunkban a híres humorista, könyvíró. 1995-ben Huszka Jenő-díjas a L'art pour l'art Társulat tagjaként.

Jeszenszky Béla Tibor avagy művésznevén „Flipper Öcsi” szintén itt született. A magyar könnyű zene ikonikus alakja.

Mészáros Zoltán az egykori Angyalbőrben TV-sorozat főszereplője, 1964-ben látta meg Dunaújvárosban a napvilágot. Nem csak szerepléssel, de rendezéssel is foglalkozik. 2009-ben a Das Experiment darabban Ő játszotta a férfi főszerepet.

Nagy Ákos a híres zeneszerző műveit nem csak hazánkban mutatták be, Európa szerte, sőt még Amerikában is ismert művész.

Nagy Ervin '76-ban született sikeres színész Dunaújvárosban született, 2002-ben a legjobb 30 év alatti, férfi színésznek járó díjat zsebelte be.

Nagy Ervin

Sváby Lajos Kossuth-díjas magyar festő két évig alkotott városunkban, 1963 és '65 között. 2000-ben a Magyar Művészetért díjat tudhatta magáénak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában