földvár jelen és jövője

2018.01.11. 16:00

A beruházásokkal a népességcsökkenés megállítása is cél

Megtelt a művelődési ház előadóterme a dunaföldvári Kertbarátok Városvédő Egyesülete szervezésében tartott Téli esték évadindító programján. Már több évtizede hagyomány, hogy az Újévet követő első hétfőn a mindenkori városvezetőt hívják meg beszámolóra a település jelenéről és jövőjéről.

L. Mészáros Irma

Megtelt a művelődési ház előadóterme a polgármester beszámolójára Fotó: LMI

Horváth Zsolt polgármester a 2017-es év eredményeiről, pénzügyeiről szólva elmondta, hogy a város önkormányzata stabil gazdálkodással jó színvonalon működött. Nem volt dőzsölés, de nagyobb panaszok nélkül működtették a várost. 1,7 milliárd forintot költöttek intézményeik – a bölcsőde, az óvodák, iskolák, a felnőtt- és gyermekorvosi rendelők, a védőnői, a gyermek- és családsegítő szolgálat, az idősek otthona és a hivatal – működtetésére, valamint utak, járdák, átereszek, csatornák és egyebek javítására. Az elmúlt évtized során nagyobb cégeket, vállalkozásokat sikerült a városban letelepíteni, így ezzel az ipari-mezőgazdasági szerkezettel a város önálló gazdálkodását biztosítani. A polgármester tételesen felsorolta azokat az eseményeket, programokat, beruházásokat, amelyek az elmúlt évben megvalósultak a Földvári lakodalmastól az út- és járdaépítéseken, új játszóterek, parkolók, műfüves pálya kialakításán, a tájház, a tornacsarnok felújításán át az ivóvíz-kutak korszerűsítéséig. Presztízsberuházást nem végeztünk, s jó néhány nagy projektünk a 2018-as évre is áthúzódik – tette hozzá. A Varázskert bölcsőde felújítása már csaknem a végéhez közeledik, a Duna-part turisztikai fejlesztésén és a kikötőben folynak a munkák, a Béke tér, a piac, valamint a külvégi óvoda és iskola felújítását pedig ebben az évben végzik el. A járdafelújítások a Kossuth Lajos utcában folytatódnak. Elkészültek a tervek a volt kisegítő iskola Könyvek házává való alakítására. E beruházásokkal a városvezetés fő célja, hogy élhető kisváros legyen Dunaföldvár, hogy az elvándorlást és a népességcsökkenést megállítsák. Ennek érdekében töprengenek fiatalok letelepítési lehetőségén is. A felújításokhoz, a beruházásokhoz a források részben önerőből, részben a már elnyert pályázatokból rendelkezésre állnak. A település 2018-ban több mint 3,2 milliárd forintból gazdálkodik.

Megtelt a művelődési ház előadóterme a polgármester beszámolójára
Fotó: LMI

A polgármesteri beszámoló után feltett kérdések érintették a fogorvosi ellátást, a fürdő fejlesztését, konkrét utcák járda- és útfelújítását, a Béke téri fák kivágását, a szemétszállítás ügyét, az új közvilágítás okozta gondokat. Tettek javaslatokat egyebek között rendezvényekre vagy jégpálya kialakítására. A kemping, a fürdő uszodával és szálláshellyel való bővítése, új sportlétesítmények építése ügyében azt emelte ki Horváth Zsolt, hogy egy-egy létesítményt nem csak megépíteni, de működtetni is kell. Kutatják és várják a befektetőket ezekre a területekre is.

A polgármester a felvetett kérdések többségére megnyugtató választ adott, megoldásokat ígért, bár bizonyos esetekben a tulajdoni viszonyok, a törvényi szabályozók más hatáskörű megoldást tesznek csak lehetővé. Kiemelte, a város lakóinak tevékeny akarata, a civil szervezetek tagjainak aktív részvétele szükséges ahhoz, hogy mindaz, amit a testület felelősségteljesen elképzelt, megtervezett, sokak örömére megvalósuljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában