visszaadásról

2018.01.07. 19:45

Negyven éve itthon: előadás a koronáról

A magyar Szent Korona visszaadásáról beszélt lapunk szerzője az evangélikus templomban szombaton.

Pekarek János

Dr. Fehér András (balra) az előadáson Fotó: Ady Géza

1978. január 6-án, éppen vízkereszt napján adta vissza a magyar népnek az Amerikai Egyesült Államok kormánya a Szent Koronát, amelyet magyar koronaőrök menekítettek a II. világháború végén amerikai oltalom alá a szovjet csapatok elől. A visszaadási ceremóniára az Országgyűlés Kupolatermében került sor.

Dr. Fehér András (lapunk szerzője) erről tartott előadást szombaton, a Szent Korona hazatérésének negyvenedik évfordulóján, az evangélikus templomban, az istentisztelet után.

Dr. Fehér András (balra) az előadáson
Fotó: Ady Géza

Az előadó felidézte a magyar koronaőrök parancsnokának, Pajtás Ernő alezredesnek a rátermettségét, helytállását, aki elérte, hogy a Szent Korona ne hadizsákmányként kerüljön az amerikaiak oltalma alá, megkönnyítve ezzel a visszaadást is.

Mint Fehér András mondta: az amerikai kormány egyik feltétele a visszaadáskor az volt, hogy a Korona a magyar népé legyen – és a ceremónián ne legyenek ott a pártállam vezetői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában