előadássorozat

2017.12.12. 18:58

Akkor sikeres a bűnmegelőzés, ha közügy!

„Okosan!” címmel bűn- és baleset-megelőzési napot szervezett az általános iskolák 7-8. évfolyamán tanuló diákoknak, továbbá középfokú oktatási intézmények tanulói számára a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság kedden délelőtt a Dózsa Mozi Centrumban.

Balla Tibor

Persze nem csak diákok látogatták meg a különféle előadásokat: a széksorokban felfedezhettünk középiskolai tanárokat is, de a Dunaújvárosi Óvoda igazgatója, Gyenes Józsefné is végigülte a diákok számára korosztályuknak megfelelő témában tartott prevenciós előadásokat kollégái kíséretében, hiszen a bűn- és baleset-megelőzést már a legkisebbeknél el kell kezdeni. A nap elején a szervezők nevében Suszter Tamás rendőr alezredes, a dunaújvárosi rendőrkapitány köszöntötte a megjelenteket. A rendezvény fővédnöke, Cserna Gábor polgármester képviseletében Lőrinczi Konrád képviselő mondott nyitóbeszédet.

Lőrinczi Konrád önkormányzati képviselő beszédében kiemelte a bűnmegelőzés fontosságát, azon belül is a gyermek- és ifjúságvédelem, a kábítószer elleni küzdelem, a megelőző vagyon és gazdasági védelem, az áldozatvédelem, valamint a közösségi és virtuális terek rendje védelmének kiemelt fontosságát. „A bűnmegelőzés csak akkor lehet sikeres, ha a társadalom közügyként kezeli. Úgy vélem, a mai rendezvény is jól példázza, milyen lépéseket tehetünk mi magunk is a közbiztonság megteremtése és stabilitása érdekében” – fogalmazott. Elmondta, az önkormányzat újra létrehívta a Dunaújvárosi Bűnmegelőzési és Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot, és a közelmúlt ezer darabos tétele után hamarosan a belvárosban 6000 darab ablakriasztót juttatnak el a földszinti lakások tulajdonosainak.

Kőhalmi László, a DVB titkára, Balázs Péter börtönparancsnok és Németh Miklós a DVB elnöke

Az első tematikus előadást Balázs Péter dandártábornok, Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet igazgatója tartotta. Egy prevenciós előadáson arra számíthatnánk, egymást követik az elrettentő történetek. Nem állítom, hogy nem került elő egy-két valós, rossz kimenetelű sztori, de a prezentáció gerince mégis az emberközpontú reintegrációs intézményt mutatta be.

A mozi előcsarnokában a rendőrség által használt szolgálati eszközök bemutatója fogadta az érkező diákokat Fotók: Ady Géza

Reszegi Imre, a mentőállomás vezetője az indokolatlan riasztásokból adódó nehézségekre hívta fel a figyelmet, természetesen kitért az újraélesztésre, az elsősegélynyújtásra is.

Zacher Gábor toxikológus könnyen megtalálta a közös hangot

Németh Miklós rendőr alezredes, közlekedésrendészeti osztályvezető a három „gyilkosról”: a gyorshajtásról, az ittasságról és a passzív biztonsági eszközök használatáról beszélt. Czere-Ambrus Mária az MRE Dunaújváros Drogambulancia vezetője hat, egykor drogproblémával küzdő segítőjét hozta magával, és egy terápiás foglalkozást mutattak be. Zárásként Zacher Gábor toxikológus tartott rendkívül érdekfeszítő, szemléletes, közvetlen hangvételű előadást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában