Kihasználás

2017.10.13. 11:30

Vigyázzunk jobban idős rokonainkra!

DUNAÚJVÁROS Sajnálatos módon időről időre visszatérő témát nyújtanak az idősekre leselkedő veszélyek. Azon belül is a ciklikusan visszatérő átverések. Sajnos most is van apropója.

Balla Tibor

Az idős, jóhiszemű embereket akár egy tömítőszalag felragasztásáért is több tízezer forinttal megkárosíthatják Fotó: Ady Géza

A lapunkhoz eljutott információk szerint ismét a hiszékeny és gyenge öregekre pályáznak a csalók a környéken.

Ezúttal a felháborodott unoka fakadt ki amiatt, ami a nagyszüleivel történt. Elmondása szerint becsengetett hozzájuk két úriember, és jutányos áron ablakfelújítást ajánlottak a technikumi panelházban.

A két idős ember megörült a jutányos ajánlatnak, és nem csak hogy aláírtak minden eléjük tolt szerződést és papírt, de rögvest leszurkoltak előlegként negyvenötezer forintot. Pár nap múlva megérkezett két „szakember” is, akik egy szilikon csövet ragasztottak a keretekre olyan remekül, hogy pár nap múlva már magától le is esett, engedelmeskedve a gravitációnak. A munka végeztével ki is állították a számlát újabb negyvenötezerről, majd anélkül, hogy eltakarítottak volna maguk után, távoztak.

A fizetségnek ezzel még nincs is vége, a következő hónapban visszajönnek még harmincezerért. Mindezt egy mozgássérült idős hölggyel és kognitív képességeiben tragikusan hanyatló nagyapával tették meg. Nem elképzelhetetlen, hogy kifejezetten az idős emberekre szakosodtak.

A megelőzés érdekében lehetőség szerint „korszerű” riasztóberendezést szereljenek fel, és az ajtónyitás védelmében biztonsági lánc, kémlelőnyílás, biztonsági keresztzár, valamint hang-, fény- és mozgásérzékelők felszerelését ajánlja a rendőrség. Kertes házakban házőrző kutya ajánlott. Ismeretlen eredetű eszközökkel házalókat, vagy egyéb trükkös indokokkal becsengető személyeket NE engedjen be otthonába!

Ha valamelyik szolgáltatótól (víz, gázművek, kábel TV, elektromos szolgáltató stb.) keresik, kérje el a hivatalos minőségét igazoló igazolványát! Ha kétsége van, kérjen visszajelzést az adott szolgáltatótól arra vonatkozólag, hogy valóban küldtek-e munkatársat, szakembert önhöz!

Ha ismeretlen személy rendőrnek, illetve hivatalos személynek adja ki magát, minden esetben kérje el az arcképest igazolványát, jelvényének számát figyelje meg! Az igazolvány felmutatása kötelező!

A pénzváltásra, túlfizetésre hivatkozókat minden esetben utasítsa vissza! Nagy valószínűséggel hamis pénzzel fizetnének, vagy kizárólag a lakásba kívánnak bejutni.

Ha unokának, rokonnak kiadva magát valaki telefonon felhívja, hogy balesetet szenvedett vagy más tragédia történt vele és pénzre van szüksége, győződjön meg az információ valódiságáról és hívja fel telefonon a hozzátartozót!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában