Tudományos konferencia

2017.10.26. 12:00

Értekezlet a kórházban az idős emberek gondozásáról

Egyszerre megdöbbentő és megható előadás-sorozatot hallhattunk a kórház e havi tudományos értekezletén. Elkerülhetetlen: mindannyian megöregszünk!

Pekarek János

a

Ki ilyen, ki olyan gondozásra szorul akkor: a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban szerdán délután tudományos értekezletet rendeztek arról, hogy ez a gondozás, amelyből az intézmény alaposan kiveszi a részét, milyen tapasztalatokkal jár.

Elsőként dr. Bula Zoltán adjunktus elemezte a krónikus belgyógyászati osztályra került, s onnan az első év során elbocsátott betegek adatait. A statisztikából kiderült, hogy ezen osztályon a szokásosnál lényegesen hosszabb ideig tudják kezelni a rászorulókat. Az első esztendőben 123 beteg került ki onnan. A statisztikából kiderült, hogy 71 százalékuk 75 és 89 életév közötti volt. Közülük elhunyt 72, háromnegyedük az első két hónapban, családjához távozott 18 beteg, más ellátási intézménybe ment 33. Döbbenetes adat, hogy az életkilátásaikat befolyásoló sok tényező közül a magas vérnyomás 70 százalékuknál volt tapasztalható!

Balról: dr. Németh József, Borné Pénzes Éva, dr. Bula Zoltán Fotó: Ady Géza

Borné Pénzes Éva osztályvezető főnővér az öregedésről beszélt. Amit lehetséges késleltetni, egészséges életmóddal, a szellemi frissesség megőrzésével, életörömmel! Ez fontos, mert ma Magyarországon minden 20. ember idősebb hatvan évesnél...

Dr. Németh József osztályvezető főorvos szemelvényeket idézett az idősellátásból – mivel a részletesebb előadás napokig tartana, mondta. Úgy fogalmazott: nem időskori betegségek vannak, hanem az idősödéssel gyakoribbá váló betegségek. Tizenkét főbb betegségcsoport jellemzi ezt a helyzetet, tünetei között van a testsúlycsökkenés, az izomtömeg és a teljesítőképesség csökkenése, a szellemi leépülés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában