Évadnyitó közgyűlés

2017.09.21. 21:30

Ezek az ügyek kerültek napirendre a közgyűlésen!

A nem éppen eseménytelen nyári szünet után az első őszi közgyűlésen szinte a város összes fontos kérdése szóba került.

Szabó Szabolcs

ADY_4213_220917

A visszavásárolt élményfürdő, a Moder Városok Program eddig bejelentett beruházásai, a városi útfelújítások, az önkormányzat és a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- és Hőszolgáltató Kft. között immáron évek óta húzódó csörte, az új lőtér helye, a népfőiskola jelenleg üresen álló épülete, a Dunaferr Sportegyesület, és a DPASE helyezete is téma volt a csütörtöki, őszi évadnyitó közgyűlésen, amelyen negyvenkét határozati javaslatról döntöttek a képviselők. A napirend első pontjaként az ellenzéki képviselők fogalmazták meg véleményüket több, a város életét és jövőjét érintő ügyben, majd kérdésekkel fordultak a város vezetőihez és a hivatalhoz. Mindezekre főként Cserna Gábor polgármester és Szepesi Attila alpolgármester reagált.

A napirend előtti felszólalások sorát Szabó Zsolt, a PM képviselője nyitotta, kiemelte: tervei szerint hamarosan nyilvánosságra hozza a szabadstrandon történt halpusztuláshoz kapcsolódó vizsgálatok eredményeit.

Beszterczei Zsolt, a Demokratikus Koalíció képviselője, arra volt kíváncsi, mi lesz a jelenlegi lőtér sorsa, valamint jelezte, több mint 1100 támogató aláírás gyűlt össze annak érdekében, hogy újra működjön a két éve bezárt technikumi kisposta.

A jobbikos Barta Endre éppen belekezdett felszólalásába, amikor egy kivetített videóbejátszás jelent meg a közgyűlési terem egyik falán – ezen Hídvégi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatójának egy sajtótájékoztatója volt látható, amelyen Vona Gábor nyugdíjasokkal kapcsolatos facebook-bejegyzésére reagált. Rövid ideig párhuzamosan beszélt a képviselő és szólt a bejátszás is, majd e közjáték után Barta elmondta, nem érti, miért volt erre szükség. A történteket több ellenzéki képviselő is elítélte.

A feszült percek után előbb az MSZP-s Pintér Attila kapott szót, aki arra kérte a képviselőtársait, bár elkezdődött a választásai kampány, jó lenne a város ügyeivel és nem az országos politikával foglalkoznának a közgyűlés alatt. Pintér két témát vetett fel, egyik a város hulladékgazdálkodása és az ehhez kapcsolódó hosszú távú elképzelések, valamint emlékeztetett arra, hogy az elmúlt télen – akkor a Duna alacsony vízállása miatt – időlegesen vízhiány volt tapasztalható a városban. A hasonló eset elkerülése érdekében milyen lépéseket tesz az önkormányzat (?). Tóth Kálmán képviselő arra tett javaslatot, hogy a népfőiskola korábbi, most üresen álló épületének sorsáról mihamarabb dönteni kellene, hiszen az intézmény most is beázik. A képviselő javasolta, érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy az ingatlant átadják az Újtelepért Egyesületnek, amely közösségi célokra használhatná azt, valamint itt kaphatna helyet a területen dolgozó polgárőrség és a rendőrségi körzeti megbízott irodája is.

Az ellenzéki képviselők felvetéseire Iván László képviselő elmondta, mindent megtettek annak érdekében, hogy megállítsák a halpusztulást a szabadstrandon és megtisztítsák a területet. A technikumi kisposta újranyitása érdekében pedig már egyeztetett a város vezetésével.

Szepesi Attila, a gazdasági ügyekért felelős alpolgármester több képviselői kérdésre és felvetésre is válaszolt. Elmondta, a népfőiskola épületét szeptember 4-vel vette át az önkormányzat, a további sorsáról még egyeztetnek, keresik az ott élők számára is a legjobb megoldást. A lőtér kérdésében azonban úgy tűnik, döntés született. A nemzetközi előírásokhoz alkalmazkodó szabályzat szerint a jelenlegi városi lőtér megszűnhet, ám az országos lőtérfejlesztési program keretében új lőtér épül majd a Papírgyári út mentén, az egykori Sulák szőnyegkereskedés területén. A város vízellátásához kapcsolódó kérdésre kifejtette, az önkormányzat továbbra is több fronton harcban áll a szolgáltatóval, a DVCSH Kft.-vel, amely a nyáron is többször kezdeményezett felszámolást az önkormányzattal szemben. E ponton került szóba a már város tulajdonába visszakerült élményfürdő.

- A felújítás és az átalakítás alatt is arra törekszünk, a fürdő majdani működtetése gazdaságos legyen, ennek érdekében energetikai fejlesztéseket is tervezünk, valamint a vízátadásról is egyeztettünk már az ISD Dunaferr Zrt.-vel – fogalmazott Szepesi, aki hangsúlyozta, a közelmúltban bejelentett nagyszabású fejlesztések – Modern Városok Program, Zöld város projekt – jól haladnak, a 6 milliárd forintból megépülő új sportcsarnok szerződéstervezetét pedig várhatóan a jövő héten írják majd alá. Az ellenzéki képviselők felszólalásaira válaszként Szepesi nyomatékosította, visszautasítja a „mutyizás” vádját.

A hosszúra nyúlt napirend előtti felszólalások után Cserna Gábor polgármester összegezte a nyári hónapokban történt legfontosabb eseményeket és a várost érintő döntéseket. Aktualitásként kiemelte, hogy a lengyelországi Leszno városából szerdán tért haza a Gombos István kulturális ügyekért felelős alpolgármester és Hingyi László képviselő vezette küldöttség, a látogatás apropóját azt adta, hogy a Leszno város vezetése is jóváhagyta a testvérvárosi kapcsolat létesítését megalapozó szándéknyilatkozatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában