E-mobilitási nap

2017.09.22. 08:30

Mindenkit bevonva lehet hasznos a fenntarthatóság – Interjú Dr. Szabó Istvánnal

DUNAÚJVÁROS Nincsen hétköznapi életünknek olyan terepe, amely ne volna kapcsolatba hozható a fenntartható fejlődéssel.

Pálinkás István

Ma az egyetemen Környezetbarát Mobilitás címmel rendeznek szakmai napot, ennek alkalmából dr. Szabó István nyilatkozott lapunknak

Fotó: Pálinkás István

Ez ad aktualitást a Dunaújvárosi Egyetemen ma szervezett E-mobilitási nap keretében tartandó előadásoknak is.

A délelőtt kilenckor az S01-es nagyelőadóban kezdődő előadás-sorozatban hallhatnak a többi közt az Árammal négy keréken, Informatika a jövő járműveiben vagy a Mobilitás és környezetvédelem, illetve Naperőművek témakörökben. Dr. Szabó Istvánt arról faggattuk, ez hogyan fűzi össze hétköznapjainkat, miként van hatással életünkre?

- Amikor fenntarthatóságról beszélünk, általában mindenki valamiféle úri huncutságra gondol. Holott életünk legfontosabb projektjéről van szó, amikor fenntarthatóságról beszélünk, s elég beletekinteni a napi hurrikánhírekbe. Akár a környező országokat, akár az USA-t, vagy a karibi térséget nézzük. Nagy változások előtt állunk, nem tudjuk, hogy mi a változási folyamatok vége. A fenntarthatóság egy multidiszciplináris tudomány, ami a bioszféra és az emberi kultúra fennmaradásáért végzendő emberi tevékenységek összehangolt megvalósítását jelenti. Az elektromobilitás egy nagyon lényeges eleme ennek a tevékenység rendszernek. Ami akkor lehet igazán hatásos természetvédelmi akció, ha az elektromos energiatermelés rendszerével együtt fenntartható módon valósul meg.

Ma az egyetemen Környezetbarát Mobilitás címmel rendeznek szakmai napot, ennek alkalmából
dr. Szabó István nyilatkozott lapunknak
Fotós: Pálinkás István

Mik a problémák, konfliktusok jelenleg?

- Az időjárás nagymértékben változóban van. Vitatott kérdés ez tudományosan, személy szerint határozottan mondom, mondjuk, hogy klímaváltozás van. Ezzel kiemelten foglalkozni kell. Emellett küzdünk a túlnépesedéssel, a túlfogyasztással. Szerintem nagy probléma a fenntarthatóság terén az élelmiszeripar és a mezőgazdaság mértéktelen kemizálása. Nagymértékben jelentkezik az egyes fajok mutációja, új paraziták megjelenése is. Meg kell említenünk, hogy nehéz egyszer szembesülni a hónapokig tartó vízhiánnyal, aszállyal, máskor pedig a villámárvizekkel és özönvizekkel. Életünk nagymértékben és észvesztő gyorsasággal változik. Ezek a jelek mind a megváltozott világunkhoz kapcsolódnak. Csak saját magunkon tudunk segíteni, senki más nem oldja meg a fenyegető problémákat, együtt kell cselekednünk.

Milyen változások tapasztalhatók hazánkban?

- Azonnal és nagymértékű változásokat kellene végrehajtani. Mindezt globálisan, hazánk méreténél fogva egyedül nem képes befolyásolni ezeket a folyamatokat. Ezekben a kérdésekben akkor van esély a trendek megfordítására, ha az emberiség egy emberként fog össze. Statisztikailag hazánk jól áll. Szén-dioxid-kibocsátásban a kilencvenes évek töredékét produkáljuk. Ezt kiegészítve a megújuló energiaforrások elterjedt használatával, ökológiailag konform technológiákkal még jobb eredményeket érhetünk el. Hosszabb távon a fenntarthatóság követelménye a teljes energetikai rendszerünk átstrukturálását igényli. Azon túl is pedig az egész gazdaságét. Ezek elképesztő anyagi nagyságrendek, mégis foglalkozni kell a kérdésekkel. Mert ez erkölcsi és a jövő generáció iránt érzett felelősség ügye és a világ megmenekülését szolgálják.

E megváltozóban lévő struktúrában hol helyezkedik el a jelenlegi atomenergia?

- Az atomerőmű a szén-dioxid-kibocsátást nullára csökkenti. Átmenetileg lehet jó megoldás, ez nagyon fontos cél a klímaváltozás szempontjából. Más kérdés, hogy ötven év múlva mit gondolunk majd erről. Én úgy vélem, most átmeneti időszak van, a releváns technológia gyorsan változik. A globális fenntarthatósági trendeket figyelve kényszerpályán van a világ. Túl későn (és ezt más szakemberek is mondják) ébredünk és nagyon lassan értjük meg a bioszféra szavát. Nagyon széles támogatottsággal, minden embert bevonva lehet igazi eredményeket elérni. És persze reménykedünk a szemlélet gyors megváltozásában. Az e-mobilitás egy jó és igen népszerű példája ennek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában