AZ ÁLLATORVOS VÁLASZOL

2021.08.04. 07:04

Modernkori kérdés: lehet-e csontot adni a kutyának?

teol.hu

Training award

Forrás: Shutterstock

Fotó: Mattia Marasco

Szabad-e csontot adni?

Ez a kérdés csak azért merül fel az emberekben, mert a csontok néha problémákat okozhatnak, ha nem megfelelően adagoljuk (de ez nyilvánvalóan minden ételre igaz, még az ember esetében is). A csont a kutya egyik fontos természetes tápláléka, ezért általánosságban javasolható, hiszen jelentős kalciumforrás, főleg a növekedésben lévő nagy testű kutyák számára. Ha nem léteznének mesterséges tápok, amelyek tartalmaznak kalciumot, a csont nem hiányozhatna a kutya étrendjéből – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc állatorvos, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő (+36-30/937-1906) tulajdonosa.

A csontetetésnek azonban vannak szabályai, amelyeket ha betartunk, minimális annak az esélye, hogy problémát okozzon. Nyilvánvalóan a csont megrágásához erős, egészséges fogazatra van szükség, tehát a kölyökkutyák és az idős állatok ebben a tekintetben hátrányban vannak. Az a kutya, amelynek emésztőrendszere fokozatosan hozzá van szoktatva a csonthoz, meg fogja emészteni. Általában a mennyiség a kulcsszó: a túl sok vagy túl mohón elfogyasztott csont tud problémákat okozni, például székrekedést, a gyomor-bél nyálkahártya sérüléseit (ez utóbbi főleg a szilánkosan törő csontokra igaz). Ennek elkerülésére érdemes a csontot egyéb étellel együtt vagy utána adni, ugyanis a nem túl éhes kutya alaposabban meg fogja azt rágni, illetve a csont a többi élelemmel együtt (főleg, ha az tartalmaz növényi rostokat is) könnyebben áthalad az emésztőrendszeren.

Az is helyes, ha nem minden nap etetünk csontot a kutyával, így az nem fog felhalmozódni a beleiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!