Kurátori tárlatvezetés

2021.05.31. 12:00

Future Perfect – avagy az elveszett illúziók

Zemlényi-Kovács Barnabás kritikus, művészeti író kurátori tárlatvezetésével búcsúzott szombaton délután Fridvalszki Márk tavaly november elején nyílt Future Perfect – Befejezett jövő című kiállítása a Kortárs Művészeti Intézetben (KMI).

Szabó Szabolcs

2021.05.29. Kurátori Tárlatvezetés Fildvarszki Márk Future Perfect Befejezett Jövő című kiállításán Dunaújváros Kortárs Művészeti Intézet Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

A záróesemény bevezetőjeként Zsinka Gabriella, a Kortárs művészeti vezetője elmondta, a járványhelyzet miatt sajnos kevesen láthatták a kiállítást, amelynek előkészítésén az intézmény és alkotók több éven keresztül dolgoztak. A tavaly novemberi megnyitó után két nappal bezárt az intézmény, amely csak idén május elejétől fogadhatta újra a látogatókat. Zemlényi-Kovács Barnabás a tárlatvezetés keretében részletesen elemezte és bemutatta Fridvalszki Márk művészeti koncepcióját és azokat a múlt század második felében lezajlott társadalmi, gazdasági folyamatokat és az ebből fakadó, a jelenünkig ható konfliktusokat, amelyre a kiállítás fókuszál.

Zemlényi-Kovács Barnabás tárlatvezetése a KMI-ben Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Amint a tárlat ajánlójában is olvasható volt: Fridvalszki kiállítása a feje tetejére állítja azt a klasszikus kérdést, hogy mit jelenthetnek nekünk ’68 és ’89 ellenkultúrái, az experimentális könnyűzene öröksége a jazztől a jungle-ig, az absztrakció társadalomformáló ambíciói vagy az avantgárd imaginációs-intellektuális imperatívuszai. A valódi kérdés az, hogy mit gondolnának a hatvannyolcasok és a nyolcvankilencesek, az avantgárd művészek és radikális gondolkodók rólunk, a mi „jövő utáni”, retro-ciklusokba zárt, kilátások nélküli korszakunkról.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!