Rendőrségi tájékoztató

2024.03.07. 10:00

Lelki természetű veszélyeknek is ki vannak téve az internet világában

Újabb településeken és helyszíneken folytatódott a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság fiatalokat célzó online biztonsággal kapcsolatos bűnmegelőzési programja. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság munkatársai Besnyőn tájékoztatták a fiatalokat.

Körmendi Erzsébet

Fotó: police.hu

A Besnyőn és Szabadbattyánban megtartott prevenciós előadások célja ezúttal is a biztonságos informatikai kultúra minél szélesebb körben történő fejlesztése, és a gyermekek-és fiatalkorúak digitális biztonságának kialakítása volt. Szabadbattyánban, a Batthyány Lajos Általános Iskola több mint 160 felső tagozatos diákja részére tartottak bűnmegelőzési tanórát a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei. 

Fotó: police.hu

A prevenció azért kiemelten lényeges ezen korosztály számára, mert ők az internet világában lelki természetű veszélyeknek is ki van téve, elég csak az online zaklatásra, azaz a cyberbullyingra gondolni. 

Ilyenkor jellemzően rosszindulatú, sértő, lejárató üzeneteket osztanak meg egy fiatalról a közösségi oldalakon, chat alkalmazásokban, fórumokon, vagy akár online játékok csevegőiben, ami az egyik, legnehezebben kezelhető pszichés kihívás is a fiataloknak.

Ugyanezen témákat járták körbe a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság munkatársai is a Besnyői Arany János Általános Iskola növendékeivel. Itt 130 diák vett részt a prevenciós foglalkozáson, ahol kiemelten felhívták a jelenlévő diákok figyelmét arra, hogy fokozott odafigyeléssel túljárhatnak az online csalók eszén:

– Használjunk otthoni, iskolai hálózatot, vagy mobilnetet, vagy virtuális magán hálózatot (VPN), ami titkosítani fogja az összes adatot. Kerüljük a jelszóval nem védett nyilvános Wi-Fi kapcsolatokat!

– Ne tegyük nyilvánosan elérhetővé a saját, illetve az ismerőseink személyes adatait a közösségi médiában, legyen szó nevekről, születési dátumokról vagy földrajzi elérhetőségről
– Gyanakodjunk, ha ismeretlen személyek e-mailben személyes információkat kérnek tőlünk!

– Ha online zaklatnak minket, ne reagáljunk indulatból, hanem készítsünk mentéseket, képernyőképeket a bántó üzenetekről, hogy a későbbiekben bizonyítani tudjuk az online zaklatás tényét.

Fordulhatunk szüleinkhez, tanárainkhoz, a szolgáltató ügyfélszolgálatához.

– Ha egy idegen chat üzenetekben próbál kapcsolatba lépni velünk és rövid időn belül szerelmet is vall, vagy mély barátságról számol be, akkor ott valami nagyon gyanús, legyünk óvatosak! Akár egy gyors, kép alapján történő inverz kereséssel is kiderülhet, hogy valós, vagy esetleg közismerten veszélyes személlyel van-e dolgunk.

– Gondoljuk meg alaposan, kivel osztjuk meg a webkameránk képét, és ha nem használjuk, mindenképp takarjuk le és/vagy kapcsoljuk ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában