Sajtóközlemény

2023.09.21. 12:00

Világháborús robbanótesteket és robbanóanyagokat gyűjtött

A Dunaújvárosi Járási Ügyészség robbanóanyaggal és robbanószerrel visszaélés bűntettével vádolja azt a férfit, aki pusztaszabolcsi házában II. világháborús robbanótesteket és robbanóanyagokat gyűjtött.

Duol.hu

A vádirati tényállás szerint a vádlott érdeklődött a II. világháború iránt, hobbija a háborús relikviák, eszközök gyűjtése volt. A férfi a mezőgazdasági munkálatok során előkerült hüvelyeket, részlegesen elműködött robbanótesteket, hajtómű részeket összegyűjtötte, és ezeket házának udvarán és pincéjében tárolta.

 

A vádlott 2022. november 19-én otthonának pincéjében egy lövedéket próbált megtisztítani oly módon, hogy a földmaradványokat egy csavarhúzóval próbálta abból eltávolítani, azonban ennek során a lövedék felrobbant és a vádlott keze súlyosan megsérült.

A balesetet követően végzett intézkedés során a nyomozó hatóság több páncéltörő gránátot, robbanóanyagot, tüzérségi gyújtót és detonátort foglalt le a vádlott lakóhelyén.

 

A pusztaszabolcsi férfi a robbanóanyag illetve a robbanószer tartására engedéllyel nem rendelkezett, így cselekménye robbanóanyaggal és robbanószerrel visszaélés bűntettének minősül, amit a törvény 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni. 

A büntetlen előéletű vádlott büntetőjogi felelősségéről a Dunaújvárosi Járásbíróság dönt majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában