Tűzvizsgálati eljárást indítottak

2023.09.21. 13:00

Benzint locsolt a tűzre, megsérült

Kerti hulladék égetése közben benzint locsolt a tűzre és megsérült egy ember szeptember 19-én reggel Baracson. A férfit mentőhelikopterrel szállították kórházba. Az eset kapcsán a katasztrófavédelem tűzvizsgálati eljárást indított.

Duol.hu

Illusztráció.

A kellemes időben sokan kezdenek bele az őszi kertrendezésbe és a lehullott falevelek összegereblyézésébe, söprésébe. A növényi hulladék összegyűjtésének legjobb, újrahasznosítható és környezetkímélő módja a komposztálás, amely tűzvédelmi szempontból is biztonságosabb. Ha valaki a saját kertjében, a szőlőjében, a telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, azt csak akkor teheti meg, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete. Az összegyűjtött zöldhulladékot kizárólag az önkormányzati rendeletben meghatározott időszakban és körülmények között szabad elégetni. Ha van az önkormányzatnak erre vonatkozó rendelete, az elérhető a település honlapján vagy a Nemzeti Jogszabálytár önkormányzati rendeletkereső oldalán.  Amennyiben az önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor tilos az avar és a kerti hulladék égetése.

Ha valaki mindenképp égetéssel szeretne megszabadulni a zöldhulladéktól, az alábbiakra figyeljen:

  • Benzinnel, gázolajjal, alkohollal soha ne locsolja be az összekészített kupacot, és a tűzre se öntsön éghető folyadékot. Az ilyen típusú folyadékok intenzíven párolognak, gőzeik szintén éghetőek, és már kis intenzitású gyújtóforrás hatására belobbannak. Ilyenkor a felcsapó, akár több méteres lángok, illetve a meggyulladó éghető gázok súlyos égési sérülést okozhatnak.
  • A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.
  • Már az égetés kezdetétől legyen oltóvíz a közelben.
  • Legyen kéznél egy szerszám (például lapát, ásó), amivel kordában lehet tartani a tüzet.
  • Ha feltámad a szél, a tüzet el kell oltani.
  • Egyszerre csak akkora kupacot gyújtson meg, amit el tud oltani.

Ha az engedélyezett száraz növényi hulladék égetése közben minden elővigyázatosság ellenére mégis elszabadulnak a lángok, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában