Tanácsok a katasztrófavédelemtől

2022.12.16. 17:00

Így előzheti meg a kazánrobbanásokat

Vegyes tüzelés esetén a családi házakban két fajta rendszerrel fűtenek, míg máshol a gáz- és a vegyes tüzelésű kazán egymást váltva biztosítja a fűtést. Mindhárom rendszernél az időszakos karbantartással, megfelelő használattal és odafigyeléssel megelőzhető, hogy a fűtőberendezés a keletkező túlnyomás miatt felhasadjon.

Katasztrófavédelem

Vegyes tüzelés esetén:

  • A régebbi nyitott, gravitációs fűtésnél – amikor jellemzően a pincében van a kazán, a padlástérben pedig a vízzel feltöltött (nyitott) tágulási tartály – elsősorban a karbantartás hiánya okozhat bajt. A csapok, szerelvények idővel korrodálódhatnak, már nem úgy záródnak, egy esetleges eltömődés miatt pedig olyan túlnyomás keletkezhet a rendszerben, amely robbanáshoz vezet.
  • Az újabb, zárt rendszerek egyik sajátossága, hogy a kazánnal felfűtött vizet szivattyú keringeti, amely árammal működik. Váratlan áramszünet esetén a keringető szivattyú leállása vezethet robbanáshoz, ezért ha elmegyünk otthonról, semmi esetre se gyújtsunk be azért, hogy a meleg lakásba térhessünk haza. A biztonsági szelep meghibásodása is túlnyomáshoz, a rendszer felhasadásához vezethet.

Máshol a gáz- és a vegyes tüzelésű kazán egymást váltva biztosítja a fűtést. Ezeknél a kombinált rendszereknél a robbanások leggyakoribb oka, amikor a gázkazánról a vegyes tüzelésű kazánra történő átállás során megfeledkeznek a vízkeringetést biztosító golyóscsap átállításáról, megnyitásáról. Ilyenkor a keletkező túlnyomás miatt történik robbanás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában