Pusztaszabolcs, Tordas

2022.11.03. 12:01

Két lakásban is életet mentett a szén-monoxid-érzékelő

Az egyik lakásban gázkazánnal, a másikban cserépkályhával fűtöttek, amikor szén-monoxid alakult ki. A mérgező gázra mindkét helyszínen a szén-monoxid-érzékelő hangos sípolása figyelmeztette a lakókat.

Katasztrófavédelem

Fotó: Shutterstock

Társasházi lakásban kérték a tűzoltók segítségét október 30-án este Pusztaszabolcson. A helyi katasztrófavédelmi őrs hivatásos egysége a nyílt égésterű gázkazán közelében szén-monoxid-koncentrációt mért. Tordasra ugyancsak szén-monoxid miatt riasztották a tűzoltókat október 31-én éjszaka. A családi házban cserépkályhával fűtöttek, amikor a szén-monoxid-érzékelő jelezte a veszélyt. A váli önkormányzati és a martonvásári önkéntes tűzoltók mérései a kályha közelében és az emeleten is kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. Az érdi hivatásos tűzoltók is a helyszínre érkeztek. A katasztrófavédelem mindkét esetről értesítette a kéményseprő-ipari közszolgáltatót. A szén-monoxid-érzékelő jelzésének köszönhetően az egyik lakásban sem történt sérülés, rosszullét.

Szén-monoxid a leggyakrabban akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőberendezés a megfelelő szellőzés hiánya miatt nem kap elég oxigént. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánok működése közben jelentkezhet ez a probléma. Minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, ha nem biztosított a levegő-utánpótlás. A kandalló, a cserépkályha, a vegyes tüzelésű kazán, a sparhelt, illetve a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű, amelyek a fűtéshez a szoba levegőjét használják. Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat.

A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköztől vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában