Ügyészség

2022.09.22. 19:00

Feljelentést tettek, de vádlottak lettek

A Győri Fellebbviteli Főügyészség a büntetésük súlyosítását indítványozza annak a házaspárnak, akik 2018 májusában másfél millió forintot utaltak át egy nőnek azért, hogy 30 millió forint európai uniós pályázati pénzhez jussanak hozzá.

Dunaújvárosi Hírlap

Az ítélet szerint a nő valótlanul azt állította, hogy a pénz egy részét egy minisztériumban dolgozó, a pályázatról döntő ismerősének kell átadni, hogy aláírja a támogatást. A hiszékeny házaspár fizetett, de a nő természetesen nem tett semmit a pályázat érdekében, s a pénzt sem adta vissza. Miután a házaspár rájött, hogy becsapták őket, feljelentést tettek a nő ellen. 
Azonban aki azért juttat pénzt hivatalos személynek – akár közvetítő útján –, hogy őt befolyásolja, az ügye kedvező elbírálását biztosítsa, bűncselekményt követ el. Akkor is, ha a magát közvetítőnek feltüntető becsapja őt. Hiszen abban a tudatban adja át a pénzt, hogy azzal a közvetítő hivatalos személyt fog megvesztegetni. 

A nem létező ismerősével nyerészkedő nő büntetőügye még első fokon van folyamatban. A Székesfehérvári Törvényszék a házaspár tagjait társtettesként elkövetett hivatali vesztegetés bűntette miatt fejenként 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, amelynek megfizetésére részletfizetést engedélyezett. Az ítélet ellen az ügyész mindkét vádlott vonatkozásában súlyosításért fellebbezett. 
A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a kiszabott büntetések eltúlzottan enyhék. Az eljárás másodfokon a Győri Ítélőtábla előtt folytatódik – közölte szerkesztőségünkkel a Győri Fellebbviteli Főügyészség.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában