Közokirat-hamisítás

2022.02.18. 07:30

Hamis okiratokat használt fel tartózkodási engedélyhez egy ukrán nő

A Székesfehérvári Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emelt azzal az ukrán állampolgárral szemben, aki hamis okiratokat használt fel azért, hogy tartózkodási engedélyt szerezzen.

Fejér Megyei Főügyészség

Fotó: Shutterstock

A vádirat szerint az ukrán nő 2018-ban azért, hogy az Európai Unió területére, Csehországba beutazhasson és ott több éven át jogcím nélkül tartózkodhasson, ismeretlen személynek 1.000,- Eurót fizetett egy hamis, a magyar hatóság által a nevére kiállított tartózkodási engedélyért. A nő által megbízott személy 2018. november 30-ai dátummal készített egy befogadó nyilatkozatot, amely valótlanul azt tartalmazta, hogy a nő Székesfehérvár egyik kollégiumában fog lakni. A tartózkodási engedélykérelemhez csatolt egy foglalkoztatási jogviszony létesítésére irányuló előzetes megállapodást tartalmazó hamis okiratot is, amely szerint a nőt egy budapesti székhelyű cég fogja foglalkoztatni. A vádlott a hamis okiratokat benyújtotta a bevándorlási és menekültügyi hatósághoz, amely részére tartózkodási engedélyt adott, és amelybe ily módon valótlan adatok kerültek bejegyzésre. 

Az ügyészség vádiratában a nővel szemben tárgyalás mellőzésével végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában