TÉRSÉGÜNK IS ÉRINTETT

2021.08.04. 12:00

Íme, a legveszélyesebb bűnözők – Frissült a körözött személyek toplistája

Díjkitűzéssel bővült a rendőrség adatbázisában lévő két Fejér megyei férfi profilja, így velük együtt már heten vannak, akik kifejezetten sokat érnek. Míg a legkisebb nyomravezetői díj összege százezer forint, addig a legmagasabb eléri az egymilliót is.

Déri Brenda/FMH

San Francisco, 2020. december 12. A 2020. december 11-én közreadott, 2018. május 3-án készült képen a San Franciscó-i rendõrség által egy gyilkos elfogása céljából kiadott körözési felhívás és a magát Zodiákus gyilkosnak nevezõ ember által a San Francisco Chronicle nevû újságnak küldött levelek másolatai San Franciscóban. Az FBI San Franciscó-i hivatala 2020. december 11-én Twitter üzenetben megerõsítette, hogy egy amerikai, ausztrál és belga amatõr kódfejtõkbõl álló csoportnak sikerült feltörni a levélben használt kódot. Több mint 50 év után fejtette meg egy ausztrál amatőr a zodiákus néven elhíresült amerikai sorozatgyilkos egyik titkos üzenetét, ám ez sem vitt közelebb a bűnöző kilétének felfedéséhez.

Forrás: MTI / AP / Eric Risberg

Fotó: Eric Risberg

A hatóságok folyamatosan frissítik és bővítik azon személyek listáját, akik a „legkeresettebb” bűnözők. A listán látható személyek közül sokan többszöri elkövetők és több ügyben gyanúsítottak. Fejér megyén belül három embert keres gőzerővel a hatóság, közülük kettő díjkitűzött is.

A székesfehérvári Plank Zoltán rablás és testi sértés miatt került fel a körözött személyek toplistájára. Budapest rendőrfőkapitánya bruttó egymillió forint nyomravezetői díjat – mely a legmagasabb felajánlott összeg is egyben – ajánlott fel annak, aki olyan információt közöl a hatósággal, mely alapján fellelhető a személy, felkutatható a tartózkodási helye. Rablás miatt még 2016-ban rendeltek el körözést ellene, majd ez 2018-ban kiegészült testi sértéssel is. Plank Zoltán körözési leírásában a rendőrség külön felhívja a figyelmet arra, hogy szükség esetén az eljáró hatóság megteszi a tanú védelmére a kellő intézkedéseket és a nyomravezető személy kilétét bizalmasan kezeli.

A móri születésű Fodor Szilárd ellen 2018-ban adtak ki elfogatóparancsot szintén csalás bűntette miatt, ezt követően pedig 2019-ben sikkasztással bővült a rendőrségi profilja. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője nettó háromszázezer forintot ajánlott fel annak a nyomravezetőnek, aki Fodor Szilárd felkutatását közvetlenül elősegítő olyan információval rendelkezik, amely aztán az elfogását eredményezi.

Szintén díjkitűzött még – más megyékhez kapcsolódva – Egri Norbert, Géczi Péter, Szél Tamás László, Sztojka Gyuláné és Török Zsolt.

Az ugyancsak székesfehérvári születésű Vajda József ellen is elfogatóparancsot adtak ki a hatóságok 2020 őszén fogolyszökés bűncselekménye miatt, illetve idén tavasszal is, kábítószer-kereskedelemért.

A körözött személyek toplistája alapján jelenleg ötven főt, köztük 45 férfit és öt nőt keres a rendőrség. A körözöttek többsége ellen lopásért, csalásért, kábítószer-kereskedelemért, rablásért adtak ki elfogatóparancsot.

A két legfiatalabb körözött személy 1999-es születésű. Vermes Zsolt Krisztiánnak többszörös lopás, továbbá egyedi azonosítójellel való visszaélés miatt kellene felelnie. Míg Fagyas Györgyöt kábítószer-kereskedelem, kábítószer-birtoklás, többszörös lopás és garázdaság miatt keresi a rendőrség.

Különösen veszélyes jelzővel illették a rendőrök Albion Mahmutit, akit fogolyszökés és kábítószer-kereskedelem miatt keresnek. Ide sorolták még Vermes Zsolt Krisztiánt is a fent említettekért, Yao Gaopenget emberölésért, valamint Sütő Ferencet rablásért és fogolyszökésért. Ezen túl különösen veszélyes kategóriába tartozik még a megyei kötődésű Plank Zoltán; Kismárton Zsolt lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaélésért és lopásért, Grubacs Igor kábítószer-kereskedelemért, Cseh Marcell pedig fegyveresen elkövetett rablás miatt került a listára.

Az utóbb említett személyeknél feltehetőleg fegyver is van.

A hatóság azt kéri, hogy amennyiben bárki felismeri a képeken látható személyek valamelyikét, tegyen bejelentést telefonon keresztül. A bejelentés elküldése természetesen anonim módon is lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában