Katasztrófavédelem

2019.02.22. 17:00

Fontos a szabadtéri tűzesetek megelőzése

Az elmúlt napok csapadékmentes és enyhe időjárása miatt egyre többen kezdenek neki kerti munkáknak, emiatt az ország számos pontján gyulladt meg az aljnövényzet.

FMKI

Balatonmagyaród, 2012. március 7. Tűzoltók várakoznak Balatonmagyaród közelében, a Kis-Balatonnál, ahol 120 hektár területen ég a nádas és az erdő. Az oltásban a zalai tűzoltók mellett somogyiak és önkéntesek is részt vesznek. MTI Fotó: Varga György

Forrás: archív

Fotó: illusztráció

A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz. A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák. A meteorológiai előrejelzések szerint az átmeneti lehűlés után újabb felmelegedés kezdődik, ezért a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mindenkit arra kér, hogy tájékozódjon a szabadtéri tűzgyújtás szabályairól.

Az elmúlt két hétben harminc szabadtéri tűzesethez riasztották a tűzoltókat Fejér megyében. Az országban már halálos áldozata is van a kerti zöldhulladék égetésének, néhány napja egy ember életét vesztette, miután a ruhája lángra kapott Kecskemét külterületén.

Belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol van kifejezetten erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak. Ez pontosan szabályozza, mely napokon, milyen időintervallumban szabad a kertben zöldhulladékot égetni, ilyen szabályozás hiányában tilos ez a tevékenység. Tűzgyújtási tilalom esetén akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi.

A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival. A külterületen végzett égetés engedélyhez kötött, így előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal a lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését.

A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, a jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után!

A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének.

Ha már megtörtént a baj, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívószámot!

vezető képünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában