A Grabarics Kft. fővállalkozásában

2023.09.12. 13:00

Átadták Európa legmodernebb hírközléstechnikai komplexumát

A Covidtól a háborún át a munkaerő hiányig számos tényező nehezítette a másfél évet csúszó kivitelezést, ám végül valóra vált „az ötvenéves álom”. Budapesten, az Esztergomi úton Európa legmodernebb hírközléstechnikai komplexuma létesült, amely Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke, Koltay András szerint nemcsak munkahely lesz, hanem szakmai találkozások és együttműködések színtere is, írja a vg.hu. A beruházás fővállalkozója a dunaújvárosi székhelyű Grabarics Kft. volt.

Duol.hu

Grabarics Gábor és Koltay András vágta át a nemzeti színű szalagot.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Bevezetőjében az NMHH elnöke, Koltay András elárulta, hogy a berkeken belül „Narnia-projektnek” nevezték az új komplexum építését, nem utolsósorban azért, mert a valóság és a képzelet határán mozogtak:

Hírközlési szakemberek közel ötvenéves álma vált valóra, amely kiemelt helyet fog elfoglalni a hírközlési, tudományos és mindennapi életben is.

Hangsúlyozza: az épület nem pusztán betonból, acélból és üvegből áll, hiszen máris tele van kreativitással és varázslattal. 

Mire készül az NMHH?

A közel 15 ezer négyzetméteres épületegyüttesben egyedülálló EMC-mérőlabor és a hozzá tartozó mérőkamrák, szerverközpont, konferenciaterem, tárgyalók, irodák és mélygarázs is helyet kaptak. A szervezet reménye szerint az új épület, a benne található fejlett eszközpark, a korszerű munkafeltételek magas színvonalon segítik majd az NMHH munkáját, a piac felügyeletét.

A legmodernebb eszközökkel felszerelt az új hírközléstechnikai komplexum.
Fotó: NMHH

Koltay András emlékeztetett, hogy a beruházás fenntartható módon, megújuló energiaforrások és természetkímélő megoldások révén járul hozzá környezetünk megóvásához. A tervezés során kiemelt hangsúlyt fektettek a fenntarthatóságra: a komplexum nemcsak energiatakarékos, hanem a megújuló energiaforrásoknak és a sok zöldterületnek köszönhetően minimális karbonlábnyomú, továbbá a legújabb technológiai fejlesztéseket is magába foglalja.

Az NMHH folyamatosan készül a jövő feladataira. Tudjuk, érezzük, tapasztaljuk, hogy a fejlődésnek ára van: a folyamatosan létrejövő új eszközökről tudnunk kell, hogy károsítják-e az egészséget, zavarják-e a többi gépet. Ehhez pedig mérni kell, ebben nyújt segítséget az új mérőlabor

– részletezte Koltay András, aki szerint a komplexum nemcsak munkahely lesz, hanem olyan tér is, ahol emberek, diákok, barátok találkozhatnak és építhetnek szakmai kapcsolatokat.

Az NMHH közelmúltbeli felmérési szerint például napi négy órát is telefonoznak a magyar gyerekek, illetve YouTube-on a magyar lejátszási mennyiségekből volt több a hazai listákon. 

Immár a magyar fővárosban található Európa legmodernebb hírközléstechnikai komplexuma.
Fotó: NMHH

A szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes vigyázni a külföldi mobilhasználattal, ugyanakkor a roamingadatokból az is kiolvasható, hol szeretünk nyaralni. 

Merre lejtett a pálya?

Sorbán János István, az NMHH gazdasági igazgatója foglalta össze a projekt nehézségeit, például, hogy az előre nem látható problémák nyomán másfél éves késedelmet szenvedett a projekt. Véleménye szerint a komplexum sok funkciója miatt 

az eleve bonyolult megvalósítást tovább nehezítette a koronavírus-járvány, az orosz–ukrán háború, ezek nyomán az ellátási láncok szétesése, az áremelkedés és a munkaerőhiány.

„Nem lejtett nekünk a pálya” – összegzett Sorbán János István, aki saját bevallása szerint bővítette a szókincsét építészeti szakkifejezésekkel, a kivitelezővel folytatott egyeztetések során pedig a kedvenc mondata pedig a következő: „Az elmúlt héten nagyon intenzív leállás volt.”

Hét év alatt ment végbe a projekt.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A szikár tényekre fordulva a projektszponzor felsorolta az építkezés kulcsszámait is. Ezek szerint a tervezés és megvalósítás során a 2016-os szerződés-aláírástól a 2020-as alapkőletételen át a 2023-as átadásig:

  • 2300 oldalas kiviteli terv készült,
  • 1000-nél is több megbeszélést folytattak,
  • 400 munkás dolgozott a helyszínen
  • 70 alvállalkozó kötelékében
  • 22 közbeszerzést folytattak le

Milyen időket élünk?

Az ünnepélyes szalagvágás előtt a kivitelező részéről Grabarics Gábor, a Grabarics Építőipari Kft. tulajdonos ügyvezetője elmondta: sikeresen kapcsolódtak be a médiahatóság tagjai alkotta elszánt környezetbe, nagyon komolyan vették a feladatot, és remélhetőleg sikeresen teljesítették. 

Ehhez kapcsolódva Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese kijelentette: történelmi pillanatot élünk, habár ugyanaz az elhivatottság mozgatja a mai hírközlési szakembereket, mint a hatvanas évekbeli kollégákat, a céljuk ugyanaz a kiemelkedő szakmai színvonal – földön, vízen, levegőben és a világűrben.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!