Aratás után

2023.08.19. 07:00

A minőség jó - reménykednek a mezőgazdászok

A Pentele Mezőgazdasági Zrt. augusztus 4-én befejezte az aratást. A tapasztalatokról beszélgettünk Márkli Jánossal, a cég ügyvezetőjével.

Agárdy Csaba

Fotó: Szabóné Zsedrovis Enikő

- Június 28-án kezdtük az aratást, az idén egy kicsit elhúzódott. Normális esetben tíz-tizenöt nap alatt végezni szoktunk. Gabonakereskedők is vagyunk, ezért sok gazdától vásárolunk gabonát. Tavaly tragikus volt a kukoricatermés, ezért több vállalkozónak elvette a kedvét a kukorica vetésétől, és áttértek a kalászosokra, vagyis nagyobb lett a búza és az árpa mennyisége. Emellett az elmúlt évekhez viszonyítva több volt az eső, aminek összességében örülünk, de az esőzés miatt nem tudtak mindig a gépek a földeken dolgozni.

- Ezek szerint minden szép, minden jó?

- Ezt nem mondhatnám, nagyon csekély a kereslet a termésünk iránt. Teli vannak a tárolóink, nem hiányzott Magyarországnak az ukrán gabona. A kormány ugyan intézkedett, és leállította az ukrán gabona behozatalát, de a tény az, hogy a tárolók továbbra is telítettek. A legnagyobb baj az, hogy az Ukrajnából származó behozatal, lenyomta az árakat. Csak egy példát említenék: az árpának a tonnánkénti ára százezer forint volt, most negyvenöt-ötven ezer, a költségeink pedig egyre csak nőnek.

- Egy éve azt nyilatkozta lapunknak, hogy még egy olyan rossz évet, mint a 2022-es volt, nem bír el a cégük. Ebből a nézetből miként értékeli az idei esztendőt, elsősorban annak tudtában, hogy befejeződött az aratás.

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

- Az látható, hogy a búza, és az árpa termesztése veszteséget hoz. Az egyik legfontosabb piacunk, az olasz, teljesen leállt számunkra. Háromezer tonna van a szárítóinkban a tavalyi kukoricából. Ezeket figyelembe véve a helyzet nagyon nehéz. Ami számunkra biztató, hogy a búza minősítése megtörtént, és jónak bizonyult a termény. Minőségben tehát versenyképesek vagyunk, ezért reménykedem abban, hogy kelendő lesz az árunk, és beindul az értékesítés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!