Mind több saját termékkel

2020.06.19. 07:30

Pályázattal segíti munkavállalói megtartását a Momert

A Momert Zrt. idei éve eleve nehéznek ígérkezett, mivel a legjelentősebb magyarországi beszállítói voltak az Európából kivonuló Electroluxnak. És jött a válság is – Urbán László vezérigazgatót kérdeztük.

Kőhalmi Kálmán

A Momert számára a 2020-as év a vírustól függetlenül is nagyon nagy kihívást jelentett. Tavaly ősszel vált ismertté, hogy az egyik jelentős partnere, az Electrolux kivonul Európából, és Kínába helyezi a gyártását. Az Electroluxnak a legjelentősebb magyarországi beszállítója volt az üzem, porszívóalkatrészeket készített. A cég vezetői azonnal megkezdték a nagyon komoly előkészületeket a kieső volumen pótlására. Az első negyedévében össze is állt a nyolc-tíz partnerből álló kör, amelyekkel már tárgyalásokban voltak. Ilyen szituációban kapták a nyakukba a vírushelyzetet. Leálltak a megkezdett tárgyalások. Az Electrolux kivonulása lelassult, hiszen a Kínába történő kihelyezés sem ment zökkenőmentesen. Július végéig kitart az együttműködés.

Új fejlemény, hogy a gyártás egy kisebb része Európában marad. Az értékesebb és a bonyolultabb termékek, luxusporszívók előállítása egy lengyelországi gyárban történik majd, amelynek beszállítója lehet a Momert. A napokban érkezett az ezzel kapcsolatos megkeresés, amely azonban a korábbi, Electroluxnak végzett gyártás negyedét jelenti, de legalább megmaradna, ha sikerrel zárulnak a tárgyalások.

Mind több alkatrészt szereznek be kínai helyett hazai forrásból

A járványhelyzetre azonnal reagáltak a szükséges higiénés intézkedéseket meghozva. A veszélyhelyzet ugyanakkor a gazdálkodásukat is negatívan érintette. Az autóipari beszállítások is lassultak, szinte megálltak. A saját termékek gyártása pedig a kereslet drasztikus visszaesése miatt csökkent, hiszen akár Magyarországon, akár Európában a fogyasztási cikkek forgalmazása szinte megállt.

Folyamatosan csökkenteniük kellett elsősorban a bérelt munkaerő létszámát, a létszámhelyzet beállt egy olyan szintre, amelyet szeretnének megtartani a jövőben. Hogy ezt biztosítani tudják, rendkívüli intézkedéseket kellett bevezetni a három hónapra. Csökkentett munkaidőrendet vezettek be június, július, augusztusra (abban a hónapban egyébként is minden évben hagyományosan három hét szabadság): negyven óra helyett húszórás a munkahét az alkalmazotti állománynak. A kormányrendelethez igazodva pályázatot írtak, hogy a kieső napi négy órára járó lehetséges juttatást kihasználják. Már tájékoztatást is kaptak arról, hogy ezt a pályázatot pozitívan értékelték, remélhetőleg igénybe tudják venni. Urbán László bízik abban, hogy a hozott intézkedések mellett sikerül megőrizni a dolgozói kollektívát, szeptemberben minden elindulhat a szokott rendben.

Urbán László Fotó: DKIK

Elsősorban Németországban, de Európa többi részén is megpróbálnak kiépíteni olyan kapcsolatokat, amelyek tovább vinnék a beszállítói programokat, amelyek a tevékenység ötven százalékát teszik ki. A további ötven százalék a saját termékek gyártása. Az indulóban lévő, szép felfutást ígérő autóipari beszállításnál úgy terveztek, hogy megduplázzák az előző évet, így az a beszállítói gyártás felét tette volna ki, az autóipar azonban jelentős visszaesést produkált.

Ha tehát helyre állna a rend, a beszállítói gyártás másik felére kellene partnereket találni. A határok megnyílásával újraindulhatnak a tárgyalások. Egy német cég az Electrolux kivonulását megtudva kereste meg őket, Európában gyártatnak, és az új projektjeikhez vennék igénybe a Momert kapacitását. Részt vettek egy Luca fantázianevű, magyar szabadalmú lélegeztetőgép fejlesztésében is, prototípusokat készítettek, zajlik a pályázat, remélhetőleg annak a gyártásában is szerepet kapnak. Tehát nagy valószínűséggel a beszállítói munka is elindul felfelé az őszi hónapokban.

Közben a fejlesztési programjaikat is folytatják. A gyártóeszközeik jobb kihasználása érdekében egyre több saját terméket kívánnak készíteni a speciális termékek, mérlegek, háztartási eszközök piacára. A kínai kapcsolatokra is befolyással volt a vírushelyzet, akadoztak, lelassultak, az árak, a költségek emelkedtek. Ez meggyorsította a Momertnél (ahogy sok más európai cégnél is), hogy mind több kihelyezett tevékenységre itthon keressenek partnert. A szerszámgyártásra, a termékfejlesztési programjaikban az elektronika fejlesztésére, gyártására. Komoly előrehaladást értek el, csak azokat az alkatrészeket fogják beszerezni Távol-Keletről, amiket nem sikerül máshonnan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!