Hurkamérgezés

2018.01.17. 08:00

Évértékelőt tartott Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya

Csökkent a járványok, a fertőzések száma, a fesztiválok közegészségügyi jellemzői szinte kifogástalanok, az átoltottság majdnem teljes a megyében – közölte keddi évértékelőjén a Fejér megyei tiszti főorvos.

S. Töttő Rita

Polyákné Gulyás Erika (balra), Müller Cecília (középen) és Petrin László (jobbra) értékelték a tavalyi évet

Fotó: Pesti Tamás

A 2017-es jelentős esztendő volt a népegészségügy szakterületén, hiszen tavaly áprilisban lezárult az a külső-belső integráció, amelynek köszönhetően a szakterület elfoglalhatta végleges helyét, struktúráját – emelte ki a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának keddi évértékelőjén Petrin László, a hivatal főigazgatója.

Müller Cecília megyei tisztifőorvos pedig a tavalyi év ügyei közül emelte ki a fontosabbakat: az ivóvíz minőségének ellenőrzését, a pollenjelentéseket, az egészségfejlesztést, az iskola-egészségügyi szolgálat felügyeletét, a laboratóriumi vizsgálatokat, vagy éppen a kijelölt természetes fürdőhelyeket érintő minőségi vizsgálatokat. A tisztifőorvos hozzátette: közel 10 ezer ellenőrzést végeztek tavaly a járási szakemberek, ami rendkívül magas szám. Ivóvízből 2700 mintát vettek, amelyből csupán 1 százalék bizonyult emberi fogyasztásra alkalmatlannak. A medencés fürdőkből 116 mintát vizsgáltak, ebből 4 volt kifogásolható. A 13 kijelölt természetes fürdőhely 42 mintavételéből mindegyik minősége megfelelőnek bizonyult. A tisztifőorvos kiemelte még a megyei fesztiválokat is, amelyek esetében a korábbi években tapasztalt közegészségügyi hiányosságok – apróbb észrevételektől eltekintve -, a tavalyi évre gyakorlatilag megszűntek.

Polyákné Gulyás Erika (balra), Müller Cecília (középen) és Petrin László (jobbra) értékelték a tavalyi évet
Fotós: Pesti Tamás

Tavaly óta a megyei népegészségügyi főosztálynak már önálló laboratóriumi osztálya is működik – profilja a környezeti elemek vizsgálata. A levegőt Veszprémben, a főképp talajban, felszín alatti vizekben található biológiai-kémiai elemeket pedig Székesfehérváron vizsgálják. Tavaly a levegőre nézve valamennyi paraméter vonatkozásában javuló tendenciát tapasztaltak, két esetben kellett csupán jelezniük a dunaújvárosi önkormányzat felé a levegő porszennyeződésének emelkedését. A tájékoztatón kiderült: a fertőző betegségek és a járványok száma csökkent, amely köszönhető egyrészt a magas átoltottságnak, másrészt a szakemberek felkészültségének. Tavaly az általános iskolák közegészségügyi ellenőrzése is fontos feladat volt: az összes Fejér megyei általános iskola egynegyedében volt szükség intézkedésre. Emellett élelmiszer- és kozmetikum-vizsgálatok is történtek: 45 mintát vettek, amelyeknek 10 százaléka volt kifogásolható. Az élelmiszereredetű megbetegedések száma csökkent, mégis volt egy kiemelkedő ügy, amelyet a tiszti főorvos megemlített: volt egy „hurkamérgezés” Fejérben, ennek során egy disznóvágásból származó, nem kellően hőkezelt házi sonka okozott súlyos betegséget, ám szerencsére az eset nem végződött halállal. A másik kiemelendő esemény egy 3 hónapos csecsemővel történt, akinek nitrátos kútvízből készült a tápszer. Szerencsére ezt az esetet is időben észrevették. S még pár adat tavalyról: 479 mérgezést jelentettek, 20 ezer hölgyet hívtak be mammográfiás és méhnyakszűrő vizsgálatra, s közel 8 ezer diákot értek el programjaikkal. A nemdohányzók védelmében közel ezer ellenőrzést végeztek a népegészségügyi szakemberek Fejér megyében, s mindössze 5 esetben szabtak ki bírságot tiltott helyen történő dohányzás miatt.

A jövőről is szó esett az évértékelőn. Müller Cecília kiemelte: 2018 a családok éve, ennek jegyében tesznek még többet, mint eddig. Két ügyre helyeznek hangsúlyt: a vastagbélrák szűrés támogatására és a kora gyermekkori szűrővizsgálatokra. Ez utóbbi a védőnőkre is pluszfeladatot ró, tette hozzá Polyákné Gulyás Erika, megyei vezető védőnő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!