Névnapi köszöntő

2024.03.08. 07:00

Isten éltesse János és Zoltán nevű olvasóinkat!

Duol.hu

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Március 8-án a születésnaposok mellett János és Zoltán nevű olvasóinkat is köszöntjük. 

János bibliai eredetű férfinév, a héber Yohhanan névből, illetve ennek latin Johannus formájából származik, alakfejlődése: Joannes → Joanes → Joános → János. Jelentése: Jahve megkegyelmezett. Női párja: Johanna, Janka, Zsanett. 

A János a 16-18. században a legnépszerűbb férfinév volt, elterjedtségére utal a mondás: Én is János, kend is János, az Isten is János. Később is, egészen az 1970-es évekig a leggyakoribbak közé tartozott, 1967-ben az 5. leggyakrabban adott férfinév volt, a 80-as években a 9. helyen állt, majd kissé vesztett a népszerűségéből, de még az 1990-es években is igen gyakori volt. A 2000-es évek elején a 29–39, a Jankót és a Janót nem lehetett anyakönyvezni.

 A Zoltán arab eredetű ősi magyar személynév, a török közvetítéssel a magyarba került arab szultan, szoltan, vagyis szultán szóból származik (a [sz] > [z] hangváltozás oka, hogy a régi magyarban a [sz] hangot még a z betű jelölte, később pedig az íráskép alapján kezdték el [z]-vel ejteni). Jelentése: uralkodó, fejedelem. Női párjai: Zoltána, Szultána.

A Zoltán az Árpád-korban, a 14. századig ritkán, de előfordult, majd a 19. század elején újították fel. Az Őrségben csak a 19. század végén terjedt el. Az 1990-es években igen gyakori név, a 2000-es években a 13-20. leggyakoribb férfinév között.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában