A szeretet jelképe

2024.02.14. 11:30

Ezzel az ajándékkal nem lőhetünk mellé Valentin-napon - galériával

A február 14-i Valentin-nap megszokott ünneppé vált, ezen a jeles napon a világ számos pontján, így Magyarországon is szerelmesek tömkelege ajándékozza meg egymást különféle meglepetésekkel, valamint szervez romantikus programokat, hogy kifejezze szeretetét párja iránt.

Szente Patrícia Andrea

Fotó: Huszár Gábor

Talán sokan tapasztalják, hogy ez a nap egyfajta kötelességgé formálódott, mintsem egy kedves gesztussal egybekötött ünneppé. Egy gyors internetes keresést követően ugyanis különleges, egyedi ajándékötletek sora áraszt el minket, egyfajta terhet róva a szerelmespárokra. Míg korábban az üdvözlőkártyák jelentették a Valentin-napi meglepetést, ma már talán irreálisan nagy figyelmet és energiát fordítanak különféle ajándékok beszerzésére, mint magára az ünneplésre.

Igazi kereskedelmi ünneppé vált tehát a Valentin-nap (vagy Bálint-nap), azonban nem volt ez mindig így: az ünnep pogány és keresztény szokások ötvözetéből alakult azzá, ami. Az ünnep Szent Bálintról kapta nevét, aki a 14. században a jegyesek és a fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. A Valentin-napi üzenetküldés is a védőszent nevéhez fűződik: mielőtt Bálintot kereszténysége miatt kivégezték, hitének erejével börtönőre vak lányának visszaadta szeme világát. Február 14-i kivégzése előtt még búcsúüzenetet küldött a megsegített lánynak, amit a következőképpen írt alá: „A Te Bálintod”.

Magyarországon az ünnep a rendszerváltást követően terjedt el és azóta is töretlen népszerűsége. Az utóbbi éveben egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a szerelmesek a materiális és drága ajándékokra, azonban nem ez az ünnep célja. A Valentin-nap fő csapásiránya ugyanis szeretetünk kifejezése, és az ilyenkor együtt töltött, minőségi idő, így nem a nagy ajándék, sokkal inkább a figyelmesség a fontos ezen a jeles napon.

Mariházi Mónika
Fotó: Laczkó Izabella 

Az ideiglenes trendek mellett a „jól bevált” módszereket is bevetik a szerelmesek érzéseik kifejezésére. Virágot ajándékozni mindig divat lesz, így a különféle virágos ajándéktárgyak, csokrok ilyenkor kifejezetten keresettek. Mariházi Mónika, a Carissa Virágbolt virágkötője lapunknak elárulta, Valentin-nap közeledtével minden évben sokan keresi fel dunaújvárosi virágboltjukat. A szerelmesek ekkor az üzletben főleg pirosban és rózsaszínben pompázó összeállítások közül válogathatnak. Mint mondta, a vevők nem csak a sima csokrokat és szálas virágokat keresik, népszerűek ugyanis a plüssökkel, édességekkel megspékelt csokrok, és virágboxok, valamint az úgynevezett „örökvirágok”, a szappanrózsák és a különféle virágos díszek.

A csokrok közül a legnépszerűbbek a klasszikus, rózsából készült összeállítások, ugyanakkor sokan párjuk egyedi ízlése szerint adja le rendelését, sőt, vannak, akik a szívekkel és más rózsaszín és piros motívumokkal díszített kaspókban tündöklő cserepes virágokat választják. A virágkötő elmondta, igazán szép szokás, hogy a fiatalok közül még mindig sokan virággal lepik meg kedveseiket ezen a jeles napon, hiszen a szeretetet és törődést szimbolizáló növények szavak nélkül is kifejezik érzéseinket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában