Közeli kirándulóhely

2023.10.10. 10:00

Igazi horgászparadicsom

A múlt szombaton napsütéses, igazi kiránduló idő volt. Mi is útra keltünk Tassra, amely a Csepel-sziget déli csúcsával szemben lévő község. Történelmi építészeti örökségei mellett a település kis - dunai zsiliprendszere is vonzza a látogatókat. Maga a tas szó török eredetű, kősziklát jelent.

Várkonyi Zsolt

Fotó: Várkonyi Zsolt

A Tass nevet a település pedig Árpád fejedelem unokájáról kapta. A honfoglalást követően István király birtoka volt. A történeti feljegyzések szerint Szulejmán szultán a kudarccal végződött bécsi ütközete után visszavonulásakor itt kelt át a Dunán, 1529-ben. A korábban a szultán a birtokába került Magyar Szent Koronát is Tasson adta át Szapolyai János magyar király követeinek. A múlt századi dokumentumok szerint ide kötődött Darányi Ignác, a Mezőgazdasági Múzeum és a Földtani Intézet megteremtője, későbbi földművelésügyi miniszter és Darányi Kálmán is, aki 1936 és 38 között Magyarország miniszterelnöke volt. Ők 2009 óta a település sírkertjében, amely a Nemzeti Panteon része, leltek örök nyugalomra. 

Persze egy napsütéses kiránduláskor nem lehet kihagyni a Duna menti két kiváló „gasztro pontot”, a Tassi Halászcsárdát vagy a Pákászt. Mi ezúttal az előbbiben horgonyoztunk le, pár éve épp a másikban kötöttünk ki. Itt kérem a harcsa, nem a nagykerből származó szürke harcsa volt, hanem a helybéli horgászoké, tálaláskor egy kis ponttyal és fogassal megspékelve. 

Fotó: Várkonyi Zsolt

Tass egyébként korábban a dunaújvárosiak egyik hétvégi menekülő helye volt, de még ma is sokuknak van itt ingatlana. A település Duna-parti része a ráckevei (soroksári) Duna ág egyik legszebb helyén igazi horgászparadicsom. 

Végig sétálva a parton sajnos szomorúan láttuk a letűnt korok magára hagyott építményeit, nevezetesen a Horgásztanya egykor szebb napokat látott központi épületét és bungalóit, amelyeket ma már benőtt a sűrű növényzet, mintha csak a NatGeo filmjeit láttuk volna. Ez inkább csak amolyan érdekesség, de emiatt azért ne hagyják ki Tass meglátogatását egy szép napsütéses napon a programjukból, hiszen kerékpárral - akár családi programként - az adonyi komp felől is könnyen megközelíthető.

Fotó: Várkonyi Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában