Allergia

2023.09.05. 14:00

Nagyon magas a parlagfű pollenszórása

Körmendi Erzsébet

Országos szinten nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, a héten jelentős változás nem várható - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kedden az MTI-t.

Fotó: MTI

Azt írták: az elmúlt héten az esőzések és a lehűlés hatására a parlagfű pollenkoncentrációja jelentősen csökkent, azonban az időjárás felmelegedésével ismét felerősödött a pollenterhelés.

Az aerobiológiai hálózat mérési eredményei alapján az idei parlagfű-pollenszezon a tavalyinál erősebb. Tüneteket okozó, közepes pollenkoncentrációt először július utolsó hetében, az előző évinél néhány nappal korábban regisztráltak. Az országos átlag néhány nappal korábban érte el a közepes szintet, valamint a magas és nagyon magas koncentrációjú napok is egy-két nappal korábban jelentkeztek.

Nagyon magas koncentrációt először augusztus elején mértek, míg extrém magas koncentrációt az eddigi adatok alapján 6 állomáson is regisztráltak - Békéscsabán, Debrecenben, Nyíregyházán, Szegeden, Tatabányán, valamint Miskolcon - augusztusban. Az eddig adatok alapján a parlagfű-pollenkoncentráció augusztus 28-án érte el a legmagasabb országos átlagot.

Az allergiás tünetek gyógyszeres kezeléssel csökkenthetők - írta az MTI.

A leggyakoribb allergén a parlagfű

Hazánkban a leggyakoribb allergén a parlagfű, minden évben egyre több embernek okoz panaszokat, olvashatjuk az allergiaközpont.hu oldalon. A parlagfű allergia ellen az első lépés, hogy felismerjük a parlagfű allergia tüneteit. Ha a parlagfű pollen a parlagfű allergiás beteg nyálkahártyáján megtapad, ennek hatására hisztamin szabadul fel a szervezetében. A hisztamin nyálkahártya duzzanatot és fokozott váladékozást, viszketést okoz, emiatt jelentkeznek a parlagfű allergia tünetei: tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás, orr- és szemviszketés, szemkönnyezés, viszkető érzés a torokban a legjellemzőbb panaszok. Az allergia tünetei miatt ebben az időszakban jelentkezhet fáradtság, fejfájás, arcüregprobléma, álmatlanság és szaglászavar is, sőt a bőrön megtapadó pollenek az ekcémás tüneteket is fokozhatják.

Tüneti és tartós kezelés is létezik

Parlagfű allergia ellen tüneti és tartós kezelés is létezik. A tüneti kezelést akkor kell elkezdeni, amikor a parlagfű pollenjei megjelennek a levegőben. Ehhez az aktuális pollenjelentést kell követni és időben konzultálni allergológussal, hogy addigra a szükséges gyógyszereink kéznél legyenek. A tüneti kezelést addig kell folytatni, amíg a parlagfű pollen jelen van a levegőben és a tüneteink fennállnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában