Tárlatnyitó

2023.08.19. 20:00

Szomszédoló kézműves kiállítás a Győry-kastélyban

Szomszédoló kézműves kiállítás címmel nyílt tárlat 2023. augusztus 17-én a perkátai Győry-kastélyban. A bemutatón megcsodálhatjuk a népi díszítőművészet dunapentelei és dunaújvárosi vonatkozásait.

Szentes Kitti

Fotó: Szentes Kitti

Lászlóné Szabó Edit a perkátai József Attila Könyvtár vezetőjétől megtudtuk:

– A régi hímzett párnahuzatok, falvédők, terítők mellett gyönyörű gobelin képeket, kézműves asztali díszeket, horgolt kézimunkákat, illetve ízléses, divatos gyöngyökből készült ékszereket is megtekinthetnek a látogatók. Sőt a korábbi kiállításoktól eltérően vásárlásra is van lehetőség, illetve kapcsolatfelvételre a kiválasztott alkotóval. 

Fotó: Szentes Kitti

A köszöntőbeszéd után Horváth Dóra csodálatos énekhangjával kápráztatta el a nagyérdeműt, majd az általa vezetett Rózsás Patkó Néptánccsoport adott elő különböző táncokat ezzel is emelve a hagyományőrző tárlat színvonalát.

A kiállítás létrejöttében a Perkátai Általános Művelődési Központ, valamint a helyi nyugdíjas klub vállalt aktív részvételt a Pentelei Nyugdíjas Klubbal karöltve.

Lászlóné Szabó Edit egy rövid könyvbemutatót is tartott Régi dunapentelei történetek című könyvsorozatot méltatta, illetve ajánlotta a vendégek figyelmébe, mely az idősek által elmesélt igaz történeteket tartalmazza antik családi fotókkal megfűszerezve.  

A megnyitón felszólalt Soós Margit, népi iparművész, akinek munkáit szintén megcsodálhatjuk a tárlaton. A sok értékes gondolat közül egy mondatot ragadnék ki, mely így hangzott: Aki valamit alkot tovább él. 

 

Véleményem szerint nemcsak az alkotás élteti az alkotót, hanem alkotásai által örökre velünk marad maga az alkotó személy is. 

A kiállításmegnyitón részt vett többek között Kemény Lajosné, aki a Régi Dunapentelei Történetek szerkesztője, illetve lelkes segítője volt a tárlat megszervezésének is. Példaértékű ahogyan ápolják a pentelei hagyományokat, és nem hagyják elveszni múltat, hanem történeteik és alkotásaik által a fiatal generációk is megismerik őseik történetét. 

Fotó:  Szentes Kitti

A Szomszédoló kézműves kiállítás egészen szeptember 10-ig látogatható a Győry-kastély nyitvatartási idejében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában