Megfigyelés

2023.08.07. 10:00

Hollandiában bukkant fel a Szalkszentmártonban meggyűrűzött küszvágó csér

A közelmúltban érkezett az értesítés arról a küszvágó csérről, amelyet Hollandia északi részén figyelt meg Gert Jan Verbeek egy szigeten.

Duol.hu

A színes gyűrű alapján kiderült, hogy a madarat dr. Pigniczki Csaba, a Kiskunsági Nemzeti Park (KNP) munkatársa jelölte 2021 júliusában a szalkszentmártoni kavicsbányában. A megfigyeléssel ez az első Hollandiában megkerült hazai jelölésű küszvágó csér – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján.

Színes- és fémgyűrűkkel ellátott küszvágó csér fióka
Fotó: Kiss Mónika

A küszvágó csér elsősorban az Alföldön és a Kisalföldön költ. Telepesen fészkel, gyakran szerecsen- és dankasirályokkal vegyes telepeken. Halastavak, szikes tavak, folyók, illetve kavicsbányatavak kisebb szigetein, zátonyain telepszik meg. Egy fészekben általában három tojása van. Elsősorban apró halakkal táplálkozik, amelyekre a víz felett repülve vág rá – neve is innen ered. Magyarországi állománya hosszú távú vonuló, ami azt jelenti, hogy telelőterületei a Szaharától délre, a kelet-afrikai tengerpartokon találhatók. Hazánkban március vége és október eleje között lehet találkozni egyedeivel. A küszvágó csér hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Forrás: Madárgyűrűzési Központ; Gert Jan Verbeek

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában