Bakonyi sakkfigura hűsítő vize

2023.08.27. 10:00

Forrás a város szélén, dámfarm mellett, szarvaslegendával

Csónakázást álmodtam a tóra, hídjáról szitakötőtáncot tündérek csókolózásának képzeltem – a szarvaskúti forráshoz falevelek közt beszűrődő napfény és árnyékok ritmusa vezet.

Duol.hu

Fotó: Rimányi Zita

A Zirc határában lévő kút olyan, mint egy sakkbábu, a vize hűs, ahogy érintjük, kóstoljuk, hihetővé válik a legenda, ami arról szól, hogy ez a hely csapda volt, és egyben az élet forrását is jelentette egykor a büszke tartású, járású szarvasoknak – írja Rimányi Zita társoldalunkon, a veol.hu-n. Ide jártak inni, és ezt a vadászok is tudták. Amikor az egyik állatot megsebesítették, az újra kortyolt a vízből, és annyi életerőt nyert belőle, hogy el tudott menekülni. Mi pedig ide menekülhetünk, hogy ugyancsak életerőt gyűjtsünk egy rövid sétával. 

Ez az erdőrész a Bakony csodájának egyik tanúbizonysága: alig választja el pár lépésnyi távolság a gyakran járt, ember átalakította területeket a természet templomainak tekinthető rejtekektől. Hiszen itt van a közvetlen szomszédságban a szabadon látogatható dámfarm, a kávézási lehetőség a szállóban, és az ágakra akasztott hinták ringatásunkra várnak. 

Forrás, képgaléria

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában