Intercisa

2023.05.18. 09:00

Múzeumi világnap – fordítsuk figyelmünket a múlt értékeit bemutatók felé

Május 18-án tartják világszerte a múzeumok napját. Erről a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának 1977 májusában Moszkvában tartott XI. konferenciáján döntöttek. Első alkalommal 1978. május 18-án tartották meg, azóta viszont már több mint száz ország közel 30000 múzeuma vesz részt a minden év május 18-án tartott eseményben.

Farkas Lajos

Intercisa Múzeum

 A múzeumi világnap megünneplésének az a célja, hogy e napon komolyabb figyelem forduljon a múlt emlékeit bemutató és őrző intézmények felé.

A lexikonokban a múzeum szó alatt a következő olvasható. A múzeum a kulturális javak tudományosan rendszerezett gyűjteményeit kezelő kulturális intézmény.

Intercisa Múzeum

A városunkban működő területi múzeum 1970-ben foglalta el jelenlegi otthonát, az egykori pártházat. Az intézmény 1975-től viseli Intercisa, az ókori településelőd nevét. Az intézmény Dunaújváros és környékének régészeti, történeti és néprajzi emlékeit gyűjti, őrzi, és mutatja be állandó és időszaki kiállításain. Legkorábbi leletek az újkőkor idejéből származnak, mintegy 6 000 évvel ez előttről. A gyűjtemény törzsét azonban ma is a bronzkor alkotja, Dunaújváros területén az 1. században létesítettek római katonai tábort, amelyben az 5. századig folyamatosan állomásozott római katonaság. Római kori gyűjtemény jelentős részét a katonaság valamint a tábor mellett létesült polgári település lakóinak hagyatéka alkotja. A város történetére vonatkozó dokumentumok gyűjtése 1951 őszén kezdődött és tart a mai napig. Az intézmény egy időszaki kiállítással emlékezik meg a múzeumi világnapról, mégpedig egy a magyar katonák nemzetközi békefenntartó tevékenységéről szóló tárlattal, amelynek hivatalos megnyitója május 18-án lesz délután fél kettőkor, az Intercisa Múzeum második emeletén lévő kiállítótermében. A tárlat egészen szeptember végéig megtekinthető.

A múzeum története egészen az ókori görögökhöz nyúlik vissza

A múzeum fogalma a görög múzsa (művészetek istennői) szóból ered, és kezdetben a múzsák templomait nevezték így. Az ókornak az egyik legfontosabb múzeuma az egyiptomi Alexandriában volt, amelynek alapítójául II. Ptolemaiosz késő egyiptomi királyt nevezik meg a történészek. A királyi palotának abban a részében volt a múzeum, amelyben a könyvtár is el volt helyezve. A középkor vége óta múzeumon ritka és érdekes tárgyak kiállítására szolgáló épületet értettek, amelyekben természettudományi vagy művészeti tárgyakat őriztek. Idővel viszont a műemlékek megőrzésére szolgáló épületeket neveztek el így, és csak a 18–19. századtól szolgált kifejezetten művészeti és tudományos gyűjtemények elnevezésére. Az első művészeti múzeumot Firenzében alapították, előbb éremgyűjtemény volt, majd szobrokat csatoltak hozzá, a képeket pedig külön termekben állították föl. Egyre több híres múzeumot hoztak létre, elég megemlíteni a párizsi Louvre intézményét, vagy a Londonban működő British Múzeumot, de a bécsi Császári Királyi Múzeum és budapesti Nemzeti Múzeum is a kontinens jeles múzeumi intézményei közzé tartoznak.

A múzeum magyar fogalma. A múzeum a kulturális javak tudományosan rendszerezett gyűjteményeiből álló muzeális intézmény, amely a kulturális javakat és a szellemi kulturális örökség elemeit tudományos, örökségvédelmi, oktatási és ismeretátadási céllal gyűjti, megőrzi, feldolgozza, kutatja és kiállítja, továbbá egyéb formákban közzé teszi. Tevékenységével elősegíti a természeti, társadalmi, művészeti, kulturális és tudományos összefüggések kutatását, megértését, nyomon követi azok jelenkori változásait és folytonos művelődésre ösztönöz. Feladata a kulturális javak meghatározott anyagának folyamatos gyűjtése, nyilvántartása, megőrzése, és restaurálása, tudományos feldolgozása és publikálása, továbbá kiállításokon illetve egyéb módokon való bemutatása. Mindezt az idevágó 1997. évi CXL. törvény szabályozza. A magyarországi múzeumok típusai pedig a következők: országos múzeum, országos szakmúzeum, megyei múzeum (pl. a székesfehérvári Szent István Király Múzeum) területi múzeum (ilyen az Intercisa Múzeum) és tematikus múzeum.

Végül el kell mondanom, közel 30 éves múzeumigazgatói tevékenységem alatt, a múzeumi kollégákban a szakmájuk iránt nagyon is elhivatott, remek szakembereket ismerhettem meg és személy szerint büszke vagyok arra, hogy egy múzeumban dolgozhatok.

Felhasznált irodalom:

1997. évi CXL. törvény a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről Korek József: Gyűjtemények, múzeumok, muzeológia, Tankönyvkiadó, Budapest, 1976.

Magyar múzeumi arcképcsarnok. Főszerk. Bodó Sándor, Viga Gyula. Budapest: Pulszky Társaság; Tarsoly. 2002

Intercisa Múzeum évkönyvei, Dunaújváros 2017-2022.

https://www.intercisamuzeum.hu/muzeum/intercisa-muzeum-tortenete

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában