Sárga zuzmó

2023.04.25. 18:00

Ne keverjük a komposztba!

Április végén sokan szívesen töltik szabadidejüket a ház körül vagy a hobbitelken. Bizonyára találkoztak már a kertészkedők által jól ismert, legtöbbször a faágakon megtelepedő, ezért kevésbé szeretett sárga fali zuzmóval, mely sokak szerint már beteg növényen jelenik meg, valójában viszont mintegy indikátorként előre jelzi, mely növényi részeken, ágakon telepedhetnek meg a fákat veszélyeztető gombás megbetegedések. A zuzmó alapvetően nem károsítja az élő fákat, de benne könnyen megtelepednek különböző kártevők.

BENKŐ PÉTER / veol.hu

Gyümölcsfákon is gyakori, szívós élőlény a sárga fali zuzmó

Fotó: Benkő Péter

Az élőlények különleges csoportját alkotják a zuzmók. Szimbiózisok, két élőlény rendkívül szoros együttműködésén alapuló életközösségek, bennük gomba és alga él együtt. Nem növények, hiszen már a gombák is a növények és állatok mellett egy harmadik világot képeznek az élőlények között. A zuzmók pedig hihetetlenül szívósak, szükségleteik is csekélyek.

A sárga fali zuzmó könnyen és gyorsan szaporodó szimbiózis. Elszaporodását a helytelen öntözési gyakorlat fokozza, különösen a gyakori esti locsolás kis vízadaggal. Célszerűbb ritkábban öntözni, egyszerre több vízzel, azt is a reggeli órákban.

Ha úgy döntünk, szabadulni kívánunk a fáink zuzmós ágaitól, adott esetben az egész fától, megtehetjük, de vigyázzunk arra, a lemetszett zuzmós részeket nyesedékként ne keverjük a komposzthoz. A sárga fali zuzmó ugyanis kitartó élőlény, képes ott is tovább élni és szaporodni, a komposzt felhasználása után pedig újra csak terjedni. 

Forrás: veol.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában