Petőfi iskola

2023.03.01. 09:00

Mintegy ötven ifjú sakkozó versenyzett

Házi sakkversenyt rendezett a Petőfi Sándor Általános Iskola, amelyen igen népes mezőny gyűlt össze. Ez nem is csoda, hiszen az intézményben már hosszú időre nyúlik vissza eme logikai játék oktatása.

ME

Hat kategóriában mérték össze tudásukat a petőfisek Fotók: LI

Árvai Gyöngyi, az iskola igazgatónője lapunknak elmondta, a már ötvenéves intézményük számos pedagógiai eseményt ápol hagyományként, ragaszkodnak a megszilárdult értékeikhez, a kialakult kultúrához. Az is hagyomány, hogy a tanulók oktatása mellett nem formális ismeretekkel bővítik a gyermekek tudását (vagyis tanórán kívüli képességfejlesztésről van szó, amit jellemzően szakköri foglalkozások keretében valósítanak meg). Az iskolának bevált pedagógiai gyakorlatai vannak, ezek közül az egyik például a sakkoktatás, ennek a tanulói képességfejlesztésnek már több mint tízéves múltja van. A múlt pénteki esemény immár a tizedik sakkversenyük volt, amelyen ötven diák mérette meg magát hat kategóriában (korcsoportban). Mint azt az igazgatónő vázolta, a felsős tanulók körmérkőzéseket játszottak egymással, amíg az alsó évfolyamos fiatalok úgynevezett svájci rendszerű pontozással jutottak tovább a következő fordulóba (ez azt jelenti, hogy az azonos pontszámmal teljesítő sakkozók játszottak egymás ellen). A verseny zsűrijét a sportág helyi képviselői, szakemberei alkották, így Klimkó Csaba, a Bástya Dunaújvárosi Sakk Egyesület elnöke, valamint Némethné Báta Ibolya, az egyesület oktatója, aki egyébként a Petőfi iskola hivatalos oktatója is (hetente kétszer jár a gyermekekhez). 

Az igazgatónő büszkén mesélt egyik nyolcadik osztályos diákjukról, Horváth Grétáról, aki a közelmúltban egy rendkívüli eredményt ért el. 
A fiatal kishölgy már régóta foglalkozik a sakkozással, több versenyen is kiemelkedően szerepelt, megyei diákolimpikon. Most pedig egy nemzetközi megmérettetésen, a BUDA GP4 nevű viadalon bronzérmes lett. Ez attól rendkívüli teljesítmény, mert a még csak 14 esztendős Gréta felnőttekkel versenyzett együtt, vegyes mezőnyben, tehát férfiakkal és nőkkel egyaránt. A petőfis diák a dobogós helyezés mellett bírói különdíjat és női különdíjat is kapott. 

Jelenleg hét szakköri csoportban foglalkoznak a sakkozással
Fotós: LI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában