Szezon

2023.03.28. 18:00

Máris terem az ízletes kucsmagomba, de legyen körültekintő a szedésnél!

Márciustól májusig terem a Magyarországon legkorábban megjelenő ehető gombafajta, a cseh kucsmagomba. Azonban vigyázni kell a szedésénél, hiszen több hozzá hasonló gombafaj is mérgező, például a redős papsapkagomba.

MAUTHNER ILONA

Az ízletes kucsmagomba.

Alig kezdődött el az idei gombaszezon, máris a cseh kucsmagomba bőséges terméséről szólnak a beszámolók. Azonban az említett gombafaj nyersen fogyasztva allergiát okozhat. Emellett gyorsan megromlik, ezért csak frissen és legalább forrázás után ajánlott elfogyasztani. Klasszikus elkészítési módja a vajban párolás, de készülhet tejszínesen és zöldfűszer szószban is, illetve gyakran teszik levesbe. Húsokhoz és tésztákhoz is kiváló köret lehet.

Szekszárd és környéke nem olyan jó terület gombászásra, mint például a Mecsek, mondta az egyik általunk megkérdezett szakértő. Azok, akik a szekszárdi piacon árulnak, jellemzően messzebbről hordják ide a gombáikat. A régióra jellemző, hogy leginkább fákon termő gombákkal találkozhatunk, például a Gemenci erdőben.

Ha szeretnénk elindulni gyűjteni, érdemes a dombvidékekre menni, véli a szakértő. Óriáspöfeteget mezőkön, nagy őzlábgombát általában ritkább akác erdőkben találhatunk, például Paks és Kölesd környékén. A nagy őzlábgomba feltűnő, igen nagy, hosszú tönkű, és esernyőszerű. Barnán tarkázott tönkje lefelé vastagodó, alul gumós és rajta eltolható gyűrű van. 

A mérgező vörhenyes és rozsdás őzlábgombák, valamint ezek rokonai lényegesen kisebbek, és a feltűnő nagyságkülönbség miatt nem téveszthetők vele össze. 

Kiss Tamás szekszárdi fiatalember szereti az erdőt, gyakran jár kirándulni. A gombákat könyvekből és a többi gombaszedőtől ismerte meg, melyik ehető, melyik mérgező, és hogyan kell elkészíteni ezeket. Szerinte kétféle gyűjtő van, az egyik, aki ebből is próbál egy kis bevételre szert tenni. Ő piacon árulja. A legtöbbet a vargányáért lehet kérni, ennek kilója akár hatezer forint is lehet, a legkevesebbet a szegfűgombáért (kilója 2500 forint) kérnek. A másik réteg az, aki hobbiból járja az erdőt, szereti a természetet, és ha belebotlik az ehető gombába, akkor nem hagyja ott.

A piacokon egyébként kötelező a gombavizsgálat. Ez egy aznapra kiállított igazolás, melyen szerepel a gomba neve, mennyisége, az árus neve, címe, a szakellenőr vagy toxikológus neve. A kiadott engedélyt egy úgynevezett gombanaplóba is bevezetik, hogy adott esetben vissza lehessen azt keresni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában