Az őstermelők adóbevallásáról

2023.02.02. 10:00

A kérelemben szerepeltetni kell a használt földterületek különböző adatait

Már nem árt az adóbevallással foglalkozniuk azoknak az őstermelőknek, akiket a februári határidő is sürget.

Mauthner Ilona

Az őstermelők családi gazdasága (ŐCSG) a nyilvántartásba vétellel jön létre Fotó: MW-archív

Fotó: Szendi Péter

A jövedéki adóról szóló 2016. évi törvény alapján, ha az őstermelők családi gazdasága (a továbbiakban: ŐCSG) a mezőgazdasági termelőként nyilvántartásba vett szervezet, akkor kizárólag az ŐCSG képviselője jogosult a családi gazdaság nevében visszaigénylésre saját nevére szóló számla alapján. A családi gazdaságokról szóló 2020. évi törvény szerint az ŐCSG alapításának céljából a tagok írásbeli szerződést kötnek, amely egyebek között tartalmazza a használatukban lévő mezőgazdasági hasznosítású földnek az ŐCSG tagjai által végzett közös gazdálkodás érdekében való rendelkezésre bocsátását, illetve az ŐCSG-t képviselő őstermelő személyét. 

A gazdaság a nyilvántartásba vétele iránti kérelmet a törvényben meghatározott adatokkal, valamint meghatározott tartalommal nyújtja be az agrárkamarához. A kérelemben szerepeltetni kell a használt földterületek adatait, így – a többi közt – a földterület használatának jogcímét, a földterület helyét, címét, helyrajzi számát, a földterület nagyságát (hektárban), valamint a földterület művelési ágát is. 

Az ŐCSG a nyilvántartásba vétellel jön létre, és az ŐCSG képviselője a nyilvántartásba vétellel válik jogosulttá a képviseletre. A családi gazdaság adatait az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben (FELIR rendszer) tartják nyilván, amely tartalmazza az ŐCSG képviselőjére vonatkozó adatot, ami közhiteles adatnak minősül – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. 

A jövedéki adóról szóló 2016. évi törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtása szerint az állami adó- és vámhatóság a jövedékiadó-visszatérítésre vonatkozó igényjogosultság megállapítása érdekében a mezőgazdasági termelő tekintetében a jogszerű földhasználat tényét a TakarNet Földhivatali Információs Rendszerben szereplő adatok alapján ellen­őrizheti. Általánosságban a jogszerű földhasználat igazolása a földhasználati lappal történik. Azonban az erre vonatkozó törvény nem tartalmaz előírást arra vonatkozóan, hogy az ŐCSG által használt területek vonatkozásában a képviselőnek a földhasználati nyilvántartásban földhasználóként kell szerepelnie – írta társlapunk, a teol.hu portál. 

Más, fontos adóbevallással kapcsolatos hírek 

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat. Ezek alapján ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet és a pénztárakba befizetett összegek után járó adó-visszatérítés összege – írja közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). 

Aki Ügyfélkaput használ vagy más KAÜ-azonosítót (elektronikus személyazonosító igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás), a NAV által elkészített adóbevallási tervezetet legkésőbb március 15-től elérheti, legegyszerűbben a NAV honlapján. 

Ha valakinek még nincs Ügyfélkapu-hozzáférése, elektronikusan (elektronikus személyazonosító igazolvánnyal) vagy a NAV ügyfélszolgálatain és a kormányablakokban pár perc alatt regisztrálhat. Bárki, aki KAÜ-azonosítóval rendelkezik, legkésőbb március 15-étől megnézheti saját adóbevallási tervezetét az eSZJA-­oldalon. 

(Forrás: teol.hu) 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában