Tökölő

2022.11.08. 13:00

Mit kezdjünk a tökökkel halloween estéje után?

Török Tímea

Zorka és Jankó idén együtt faragták ki a töklámpásukat Fotó: RJ

A töklámpás készítése sok magyar családban is szokássá vált az elmúlt években október 31-hez közeledve halloween alkalmából. 

A tök csinosításának két nagy iskolája van. Sokan töklámpást készítenek, és faragják a hatalmas narancssárga zöldséget, amíg mások inkább csak festik. 
A dekorációk azonban nem az örökkévalóságnak készülnek. Hogy meddig bírja majd a tökmű, az persze az időjárástól is függ. De a cizellált faragás viszonylag gyorsan a zöldség megpuhulásához és összeroskadásához vezet majd. Mit tehetünk és mit nem a hatalmas tökökkel halloween után? 
Mindjárt az elején le kell szögezni, hogy a halloweentök emberi fogyasztásra nem alkalmas, azt csak díszítésre használjuk. A szakértők véleménye szerint beletehetjük a komposztládába, így majd jó trágya lesz belőle. Ha elhantoljuk a kertben – hamar lebomlik és gazdagítja a földet. 

Ha megmossuk és megszárítjuk, a magvait tartsuk meg, és elvetve jövőre majd saját termesztésű tököt dekorálhatunk. Aki szívesen dekorál és ép a zöldsége, azok számára adott a lehetőség, hogy virágtartónak vagy gyertyatartónak is használják a kertben, teraszon. Ha a belső részbe konzervesdobozt helyezünk, kicsit tovább tart a tök szavatossága. Akár át is festhetjük fehérre, karácsonyi motívumokkal, izzósorral az adventi dekorációba is beépíthető. Cserépbe ültetve lehet akár egy kedves hóember teste is a fehérre festett tök. 

Egy szép őszi séta során elvihetjük az erdőbe és nagyon örülnek a vadállatok majd a különleges csemegének. A tök egyáltalán nem ártalmas számukra, és kifejezetten szeretik is, a magvaik pedig természetes féreghajtóként működnek. Arra viszont mindenképp ügyeljünk, hogy összetörve szórjuk el, hogy ne szoruljon a szarvasok agancsára vagy kisebb testű állat esetében esetleg a fejükre. 

Azonban semmiképp ne használjuk ajtóütközőként a hatalmas narancsszínű zöldségeket, ne tartsuk bent a lakásban, melegen, mert egyszerűen elrothad. Ne tegyük fel a padlásra sem a követező évi halloweenre tartogatva, valamint ne próbáljuk meg sem megenni, sem megfőzni. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában