Piaci körkép

2022.10.23. 15:30

Zsákban a zöldségek

Nem kedvezett az időjárás a piacjárásnak. Hűvös volt, fújt a szél, hamar el is kezdtek összepakolni az árusok a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon.

Agárdy Csaba

Az almapaprikából remek savanyúság készíthető

Fotó: Laczkó Izabella

A kínálatra viszont nem lehetett panasz. Ősz közepén elsőként azt tekintettük meg, mi is maradt azokból az árukból, amelyek idényjelleggel vásárolhatók meg. Volt még zöldhagyma (300 forint/csomag) és piros retek is (250 forint/csomag). A nyáron majdnem, hogy hiánycikknek tekinthettük a zöldbabot, most több helyen is kapható volt, méghozzá hasonló áron, mint a szezonjában. Ezúttal 1500 forintért juthattunk hozzá egy kilogrammhoz. A közhiedelem szerint a szeptemberi Lőrinc-nappal (ez ötödike) véget ér nálunk a dinnyeszezon. Ehhez képest 600 forintért még mindig vásárolhatunk egy kilót. 

Ennyit a tavaszról, a nyárról, most nézzünk körül az egyik őszi specialitásánál, a zsákos áruknál. Azokról az árukról van szó, amiket ilyenkor vásárolnak meg a takarékoskodásra hajlamos vevők. A burgonyát, a hagymát és az almapaprikát vizslattuk meg. Ennek egyetlen oka volt, hogy nagyobb tételben ezeket találtuk, ezekkel tudtuk volna pénteken feltölteni a pincénket. 

Az árakról: krumplit kaphatunk tíz- és tizenöt kilós kiszerelésben, az áru kilója 300 vagy 320 forint. 

A hagyma drágább, a tízkilós zsák 4200 forintért kapható. Almapaprikából két fajtát, édeset és csípőset vásárolhatunk. A tízkilós zsákért 5500 forintot kell leszurkolnunk, akár édes, akár csípős. 

A hagyma és a krumpli esetében jól meg kell gondolni a beruházást, mert ha nincs megfelelő tárolóhelyünk, akkor hamar bepenészedik, megrohad a zöldség. 

Az almapaprikát általában savanyúságként tesszük el télire, az egyik legkedveltebb „megoldás” a káposztával töltött. 

Itt egy egyszerű recept, a kezdők is elboldogulnak vele. 

Hozzávalók: 1 kg almapaprika, 1 nagy fej káposzta, 3 evőkanál (ek) só, 1 dl 20 százalékos ecet, 15 dkg cukor, 3 babérlevél, 1-1 kiskanál fekete bors és borkén. 

Elkészítése pedig a következő: a káposztát megtisztítjuk, majd legyaluljuk, meghintjük 2 ek sóval és két órán át állni hagyjuk. Kicsumázzuk, a magokat kikaparjuk, majd kiöblítjük a paprikát. A káposztát kinyomkodjuk, és a paprikába töltjük. A paprikákat állítva egy 5 literes üvegbe rakjuk, az ecetet egy liter vízzel, a maradék sóval és a fűszerekkel felforraljuk, belekeverjük a borként, s ha kihűlt, a paprikákra öntjük. Az üveget lezárjuk, és a végleges helyére tesszük. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában