Ujjé, a ligetben nagyszerű! – mondhatják a gyerekek

2022.09.23. 07:00

Gazdag program után fejeződött be az Európai Mobilitási Hét

Befejeződött tegnap az Európai Mobilitási Hét, amit 2002 óta minden évben szeptember 16. és 22. között rendeznek meg a kontinensen. Dunaújváros is csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez. A város a Petőfi ligetben az autómentes nappal búcsúzott.

Agárdy Csaba

A Dunaújvárosi Egyetem standja népszerű volt, látványos kísérleteket nézhettek meg a gyerekek Fotók: Laczkó Izabella

Fotó: LI

Dunaújváros - A mobilitási héten a városban volt takarítási akció – több is –, jótékonysági futás, klímavédelmi nap, zöld nap, és tegnap befejezésképpen európai autómentes nap. 
A ligetben, a Vasvári Pál Általános Iskola előtti aszfaltos területen az óvodások aszfaltrajzversenye, kerékpáros ügyességi akadálypálya, biztonságos közlekedés rendőrségi állomása, a Dunaújvárosi Egyetem bemutatója, totó kitöltése, kreatív állomás várt az érdeklődőkre, akik nagyrészt az óvodásokból és az általános iskolásokból kerültek ki. Nagy népszerűségnek örvendett a rolleres és a kerékpáros akadálypálya. Voltak „vadak”, de óvatos duhajok is, ami a lényeg: baleset, sérülés nem történt. 

A gyerekek a Vasvári előtti placcot alaposan kiszínesítették, a Csillagvirág óvoda gyerekei egy egész nagy részt sajátítottak ki maguknak. 
A Dunaújvárosi Egyetem sátránál is folyamatosan sort észlelhettünk. Érdekes bemutatókat, kísérleteket láthattak a gyerekek. Volt Stirling motor, lebegő világító villanykörte is. 
Dr. Horváth Miklós, a DUE tanára elmondta, néhány bemutató még korai a gyerekeknek, de nagyon élvezik a kísérleteket, érdeklődők, sok kérdést tesznek fel. 

Az egyik kísérletnél dr. Horváth Miklós cseppfolyós nitrogénba helyezett egy falevelet, amely pillanatok alatt ropogóssá, törhetővé vált. 
A nagyoknak készült totót is sokan kitöltötték, a tizenhárom kérdés között olyanok szerepeltek, mint hogy Dunaújváros patakjának mi a neve, mi okozza Dunaújvárosban a legtöbb allergiás panaszt, vagy például, hogy mikor lett ismét kijelölt fürdőző hely a szabadstrand. 
A kicsiknek olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, hogy miért baj az, ha kiirtják az esőerdőket, hogy mit tehetünk a környezetvédelem érdekében, vagy, hogy melyik növény védett. A „rendes” totóhoz hasonlóan 1, 2, X, vagyis három válaszlehetőség volt megadva a résztvevők számára. A betűháló megoldása már nehezebb volt, mint a totó. A betűtengerben tizenkét szót helyeztek el, mind a tizenkettő a kerékpár valamelyik alkatrészét takarta. 
Összességében hasznosak voltak a Vasvári iskola előtti versenyek, bemutatók. Az érdeklődésre sem lehetett panasz, az esőre álló hűvös idő ellenére sem. A gyerekek vidámságáról, érdeklődő tekintetükről nem is szólva. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában