Aztakeservit

2022.08.06. 10:00

Dunaföldvári egység is segít a Tisza alapos kitakarításában

Tizedik alkalommal rendeznek hulladékgyűjtő versenyt a Felső-Tiszán. A jubileumi PET Kupa múlt pénteken Cigándról indult és augusztus 7-ig tart.

DH-információ

Az egységek saját építésű, hulladékból készült hajókkal indultak

A hosszú távú folyótisztító hajós versenyen tizenkét veterán PET-hajós csapat és jelentős kenus különítmény vágott neki a Tiszának – közölte a szervező Természetfilm.hu Egyesület az MTI-vel. A résztvevők a Tisza Cigánd és Tiszadada közötti 86 folyamkilométeres szakaszát tisztítják, közben felelevenítik az elmúlt tíz év emlékeit. 

Elöl Augusztin Ferenc, az Aztakeservit egyik önkéntese

„A Tiszai PET Kupa kezdeményezés az első a világon, ahol a környezetbe juttatott, és onnan visszagyűjtött szennyező anyagokból építik a hajósok vízi járműveiket. A PET-hajók meghajtása megújuló energiával, kézi erővel, evezéssel, vitorlával vagy napelemmel történik, ezek a hajóegységek fogadják a gyors mozgású kenuk által összegyűjtött hulladékot” – áll a közleményben, amelyben hozzáteszik, hogy idén a Tisza határ menti szakaszaira a háborús helyzet miatt nem volt igényelhető vízi rendezvényre vonatkozó engedély. A versenyeken és a filmeken gyakran feltűnnek a környezetvédelem iránt elhivatott művészek, sportolók. Az első, Valamit visz a víz sorozat műsorvezetője Varga Livius, a Quimby tagja volt, közreműködésével született meg a PET Kalóz Himnusz. Az ütőhangszeres, énekes, akinek másik formációja, A kutya vacsorája hajóval is megmérettette magát egy versenyen, idén PET Mester minőségben ügyel a sportszerű vetélkedésre és lelkesíti a csapatokat. 

Középen a földváriak kapitánya, Ferenczi Zsolt Fotók: Aztakeservit

A Tisza2 családi csapata a kezdetektől fogva részt vesz a kupán, a Hangák negyedszer indulnak gyerekcsapattal, az AmeriKalózok Amerikában élő, magyar származású csapata közös hajót alapított az Alföldről érkező Zsákolókkal. A PETúnia családi csapata 2015 óta versenyez, ott van többek között Cigánd csapata, a Joda „Bass” A MeglePETés és a Dunaföldvárról érkező Aztakeservit, a Tilos Rádió és a WWF közös hajója, továbbá a Wessling, a Main Stage, a Siemens pedig két csapattal (Evező-SÖK, Energy) jött. 
A X. Felső-Tiszai PET Kupa a Technológiai és Ipari Minisztérium támogatásával valósul meg. A rendezvényt a kezdetek óta a SONAR Felső-Tiszavidéki Búvár- és Mentő Egyesület hajóegységei biztosítják, a vízügy szintén évek óta segíti a hulladék elleni küzdelmet. 

MTI 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában