2022.07.22. 14:00
Lekvárnak is kiváló a füge, e zamatos, mediterrán csemege
Nem kell már napos télikertek szélvédett zugaiban nevelgetni a fügebokrot. Az ország (vagy inkább a földrész, a bolygó) időjárása úgy változott, hogy kellemes klímát biztosít e napimádó növénynek. A mérsékelt éghajlatból a melegebb felé változik a kontinens időjárása, így ami régen ritkaságnak, sőt, egyenesen kuriózumnak számított, az most már hétköznapi növényünkké vált.
Dunaújváros - Itt, a Duna-part lankáin, parkokban is élnek már (vadon!) fügebokrok, amíg mások kertjükben nevelik, s ha szerencsések a körülmények, akkor egy évben kétszer is szüretelhetjük a termést.
Nem is oly rég még ínyencségnek számított a fügebor, a fügecsatni, így nem gondoltam volna, hogy egyszer fügéből főzök dzsemet…
A gyümölcsöt látva persze az messze esik a gyermekkorunkban ismert fügétől, amit kissé aszalva, koszorúba préselve kaptunk. A fán érő formájában leginkább a körtéhez hasonlít, kissé rágós bőre alatt vastag húsú, édes, belül kaviárosan magos gyümölcs. (A lexikon szerint ez nem is egyszerű termés, hanem apró termések sokaságából álló, a befelé fordult, elhúsosodott virágzati tengelyt is magában foglaló terméságazat.) Ha megérett, akkor nem áll el sokáig, meg kell enni, mert nem bírja a tárolást, gyorsan megbarnul, s utána könnyen romlik.
Ficus carica – a hivatalos neve, és kiváló táplálék, szénhidrátokban gazdag, emellett már tíz dekában is jelentős mennyiségben tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, valamint A-, B- és C-vitamint. Még a levele is sikeres, hiszen nincs még egy olyan levél, amit annyiszor megfestettek, megmintáztak volna a művészek. A termésben és a fiatal levelekben található anyagok emésztést segítő, lágyító, nyugtató, gyulladásgátló, méregtelenítő és köptető hatásúak. A leveleiben lévő anyagok trigliceridekre gyakorolt hatásuk következtében hatékonyak a cukorbetegség kezelésében. (Ilyen hatalmas levél volt egykor Ádám és Éva „ruhája”.)
A fügét is elkészíthetjük dzsemnek, lekvárnak, számtalan recept közül válogathatunk. Tavaly csatnit készítettem: csípős csiliset és gyömbéres fahéjasat. Idén több gyümölcshöz jutottunk hozzá (kösz, Csabi!), így belevágtunk a dzsemkészítésbe. A füge önmagában is édes, ezért nem érdemes túlcukrozni, annyi azonban kell hozzá, hogy jó ragadós legyen.
Megmossuk és levágjuk a szárát. 1 kg gyümölcshöz 20 dkg cukrot számolunk, egy citrom levét (vagy 1-2 szem citrompótlót), 1 evőkanál őrölt fahéjat, és ha sűrűbbre szeretnénk készíteni, akkor dzsemfixet. Abból idén már kapható a 4:1-ben, ami a nagyon magas gyümölcstartalmú (szilva, áfonya) gyümölcs eltevéséhez ajánlanak.
A fügét ledaráltam, beletettem a hozzávalókat, folytonos kavarás mellett felfőztem. Nem kell sokáig főzni, mert nem habosodik. Tiszta üvegekbe téve, pár percre fejjel lefelé fordítjuk, aztán hagyjuk kihűlni. A fazékban maradt lekvárt teszteltem: pompás lett!