Gyógynövény

2022.04.06. 16:00

Most érik a medvehagyma – így gyűjtse, hogy bírság nélkül megússza!

Nagyon sok gyógynövény megterem megyénkben, még termeszteni sem kell őket, ilyen például a most érő medvehagyma, illetve a kamilla, a vadrózsa, a bodza, a hárs. Van egy réteg, akinek ezek gyűjtése fontos bevételi forrást jelent.

Mauthner Ilona/TEOL

20210311 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Elkezdődött a medvehagyma szezon.

Fotó: Ádám János

A megyében is vannak olyan emberek, akiknek a gyógynövények gyűjtése bevételi forrást jelentett. Legalábbis így volt eddig. Senki nem kérdezte, hol szedték a bodzát, hársfavirágot, csak átvették tőlük az éticsigával együtt az arra kijelölt helyeken. 

 

Az elmúlt években azonban megváltoztak a gyűjtés szabályai, és ez már a medvehagymára is vonatkozik. Ebből a termékből ugyanis gyakran lehet vásárolni a piacokon is. 

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állásfoglalása szerint, a gyűjtött medvehagyma élelmiszernek minősül, ezért a nyomon követhetőségét biztosítani kell. A termék jelölése a nyomon követhetőség fontos része, hiszen a tétel csak így azonosítható. A címkén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, a származási országot és a csomagolás dátumát (mint tételazonosítót). A tételazonosítónak a kísérő dokumentumokon (számla, fuvarlevél) is szerepelnie kell. Csomagolt termék esetében minden csomagot fel kell címkézni.

 

Medvehagymát, gyógynövényt, vadgyümölcsöt kereskedelmi célra gyűjteni csak engedéllyel szabad, amit az erdő vagy terület kezelőjétől, tulajdonosától kell kérni. Az éticsiga védett állat, szintén csak külön engedéllyel gyűjthető. Ellenőrzéskor a forgalmazónak igazolnia kell a tétel eredetét számlával, felvásárlási jeggyel vagy fuvarlevéllel, ha saját maga által gyűjtött terméket árul, akkor a gyűjtési engedélyt is be kell mutatnia. Saját fogyasztásra, kis tételhez ugyanakkor nem kell semmilyen engedély. 

 

A tavalyi hivatalos adatok szerint közel ötezer ember foglalkozott hazánkban hivatásszerűen gyógynövénygyűjtéssel, termesztéssel pedig mintegy huszonöt cég. Utóbbiak további 1500–2000 embernek adtak munkát az elsődleges feldolgozásban. A gyógynövények egy részét feldolgozzák, például illóolajokat állítanak elő. A lényeg, hogy a gyűjtőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy milyen igazolásokat, papírokat kell előre megkérniük azért, hogy a hatóságok se köthessenek bele a tevékenységükbe, illetve büntetés nélkül megússzák a szezont. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában