Speedmarathon

2022.03.26. 08:00

Semmit sem nyerünk vele, és veszélyes is!

Hétfőtől vasárnapig tart az a fokozott rendőri akció, amelynek során országszerte szűrik a gyorshajtókat az egyenruhások.

Molnár Emese

A dunaújvárosi kapitányság illetékességi területén közel ötven gyorshajtót szűrtek ki a Speedmarathon során Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Zsedrovits Eniko

Németh Miklós alezredes, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője lapunknak elmondta, az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a Roadpol tematikus heteket szokott meghirdetni a passzív biztonsági rendszerek használatának ellenőrzése, illetve a gyors­hajtók és az ittasan vezetők kiszűrése érdekében; vagyis azon területekre fókuszálva, amelyeknek közvetlen ráhatása van a balesetekre. Ezen a héten a megengedett legnagyobb sebesség betartását ellenőrzik Magyarország közútjain. A hét részeként csütörtökön reggel 6 órától pénteken reggel 6 óráig tartották a Speedmarathon elnevezésű, 24 órás összeurópai sebességellenőrzést. Németh Miklós vázolta, hogy mindegyik komplex közlekedési ellenőrzési pont használatban volt, kollégáik pedig folyamatosan váltották egymást azon helyszíneken, amelyeket a rendőrség honlapján előre feltüntettek. Az alezredes kiemelte, egyrészt olyan frekventált területeken állították fel a traffipaxokat, ahol a balesetveszély miatt különösen indokolt a sebességhatár betartása. Ennek tükrében a Papírgyári úton is volt ellenőrzés csütörtökön. Az akció lehetséges helyszíneire egyébként a lakosság is javaslatot tehetett előzetesen, azok közül a helyi adottságokat, valamint a közlekedésrendészeti elemző munka eredményeit figyelembe véve a megyei rendőr-főkapitányságok jelölték ki az ellenőrzési pontokat. 
 

A Speedmarathon ideje alatt közel ötven gyorshajtót szűrtek ki a dunaújvárosi kapitányság illetékességi területén. Ekkor egyébként csak a sebességet mérték, de a hét többi napján számítani lehetett arra is, hogy leállították a gyorshajtókat a közutakon. A március 22-i ellenőrzés során Fejér megyében tizenöt olyan gépjárművezetővel szemben intézkedtek az egyenruhások, akik túllépték a megengedett sebességhatárt, közülük tíz sofőrrel szemben helyszíni bírságot, öttel szemben pedig közigazgatási bírságot szabtak ki a rendőrök. Volt olyan sofőr, aki Adony belterületén a megengedett 50 km/h helyett 110 km/h-val közlekedett. 
 

Németh Miklós arról is beszélt lapunknak, hogy a sebességellenőrzésnek nem a büntetés, nem a pénzbeszedés a célja, hanem az, hogy felhívják a figyelmet a balesetek elkerülésére. Azzal tisztában kell lennie mindenkinek, hogy a gyorshajtással néhány percen, másodpercen kívül nem nyerünk semmit. Amellett, hogy a sebességtúllépés balesetveszélyt hordoz magában, veszélyezteti a közlekedés résztvevőinek biztonságát is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában